Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR lansează în dezbatere un proiect privind extinderea votului prin corespondenţă la alegerile locale

usr

Uniunea Salvaţi România a lansat marţi, în dezbatere publică, un proiect de extindere a votului prin corespondenţă la alegerile locale şi va avea consultări cu societatea civilă şi cu specialişti în drept constituţional şi sistem de vot pentru a găsi "cât mai rapid" cea mai bună soluţie pentru a ajuta oamenii să voteze în contextul actual al pandemiei de COVID-19, a anunţat parlamentarul USR Lucian Stanciu Viziteu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

"Fac un apel la celelalte grupuri politice să susţinem împreună votul prin corespondenţă la alegerile locale. Anul acesta avem în faţă două rânduri de alegeri, în condiţiile în care primul val al epidemiei cu noul virus chinezesc nu a dispărut încă şi în condiţiile în care experţii vorbesc despre posibilitatea de a avea în toamnă un val doi. Acest lucru i-ar putea face pe români să se teamă să vină la vot, ceea ce ar genera cea mai scăzută prezenţă la alegerile locale din ultimii 30 de ani. Dacă ne uităm şi la faptul că vom avea aceste alegeri într-un singur tur de scrutin, există posiblitatea să avem alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie. De aceea, trebuie să găsim o formulă pentru extinderea drepturilor românilor de a vota prin corespondenţă, inclusiv la alegerile locale", a declarat, la Palatul Parlamentului, Stanciu Viziteu, iniţiator al proiectului.

El a adăugat că este "foarte important" ca românii care au anumite boli şi care se tem să vină la urne să aibă posibilitatea să-şi aleagă şi ei primarii şi consilierii.

Deputatul USR a subliniat că votul prin corespondenţă există în alte ţări de zeci de ani, cele mai bune modele de bună practică fiind Statele Unite şi Franţa.

"Votul prin corespondenţă a fost deja testat cu succes în România. (...) E adevărat, sistemul a fost testat doar pentru diaspora, însă el poate fi replicat fără probleme şi la alegerile locale din acest an. Dacă el a funcţionat în zeci de ţări din diaspora, cu atât mai uşor va fi implementat la Brăila, la Arad, la Bucureşti sau la Bacău. Nu doar românii cu probleme medicale se pot bucura de extinderea dreptului de vot. Există sute de mii de români care ar dori să voteze dar care în ziua votului sunt plecaţi din localitatea de domiciliu, sunt în delegaţie, în concediu sau la studii. Toţi aceştia au însă aceleaşi drepturi ca cetăţeni ai respectivei comunităţi, iar drepturile lor trebuie respectate", a susţinut Stanciu Viziteu.

Potrivit acestuia, ziua votului a fost şi trebuie să fie în continuare cea mai importantă din viaţa unei democraţii funcţionale, aşa cum este şi România, pentru că această zi decide pentru 4 sau 5 ani preşedintele, configuraţia Parlamentului, primarii şi consilierii judeţeni sau locali. "Esenţa democraţiei înseamnă ca fiecare om dintr-o comunitate să poată să îşi exercite votul, iar datoria noastră este să facem acest lucru posibil", a adăugat parlamentarul USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.