Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR: 'Liviu Dragnea și PSD vor cu orice preț, în goana după bani, să controleze rezerva de aur a țării'

realitateaoltului.ro
dragnea

Reprezentanții USR au transmis, marți că România este la un pas nu doar să-și piardă rezerva de aur administrată de BNR, ci și să încalce Tratatul de funcționare a UE, doar pentru că Liviu Dragnea și PSD vor cu orice preț, în goana după bani să controleze rezerva de aur a țării, potrivit mediafax.

„PSD și ALDE vor ca România să-și piardă orice urmă de credibilitate în plan extern și vor ca țara să se împrumute la costuri tot mai mari. Pentru că, oricum, împrumuturile tot mai consistente pe care guvernarea PSD-ALDE le ia continuu vor fi plătite de noi și de copiii noștri. Nu vor plăti ei pentru incompetența și hoția care caracterizează guvernarea ultimilor doi ani, ci noi, toți românii. Este incert cum aceste rezerve ar produce venituri dacă ar fi deținute în România. Repatrierea rezervelor de aur ale României ar elimina toate avantajele curente fără a aduce vreun beneficiu”, a declarat Cosette Chichirău, deputat USR, membru în Comisia de buget a Camerei Deputaților, potrivit unui comunicat al partidului.

Citește și: Cine e procurorul DNA acuzat că a făcut scrum dosarul lui Liviu Dragnea și ce avere are

Argumentele BNR și ale Consiliului Legislativ, precum și ale parlamentarilor USR, care au avertizat că nu se poate modifica Statutul Băncii Naționale fără avizul Băncii Centrale Europene, așa cum se prevede în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și Decizia 98/415/CE a Consiliului, au fost ignorate de majoritatea PSD-ALDE, mai spune sursa citată.

Mai mult de atât, în dezbaterile Comisiei de buget din Camera Deputaților, parlametarii coaliției la putere au eliminat posibilitatea ca BNR să păstreze în depozitele din străinătate 5% din rezerva de aur. Ca atare, BNR nu va mai putea ține nici măcar un gram în afara țării!

„Deputații USR au propus mai multe amendamente astfel încât să nu fie restrâns dreptul BNR de a deține aur în străinătate, dar majoritatea PSD-ALDE a refuzat, ca de obicei, să asculte vocea rațiunii. Amendamentele USR au luat în calcul faptul că rezerva de aur din străinătate reprezintă o garanție reală pentru capacitatea de plată a României, care poate fi verificată de terțe părți, în orice moment, mai ales în perioadele dificile din punct de vedere economic sau geopolitic. În acest fel, România se bucură de credibilitate externă și poate obține costuri mai mici pentru împrumuturile externe”, au adăugat reprezentanții partidului.

Citește și: Lege cu dedicație pentru Liviu Dragnea? Parlamentul a adoptat-o azi – Opoziția a ieșit imediat la atac

USR atrage atenția și că proiectul inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae a fost avizat negativ de reprezentanții patronatelor în Consiliul Economic și Social, dar și de o parte a reprezentanților sindicatelor și ai societății civile. De asemenea, lipsește cu desăvârșire un studiu de impact pentru soluția propusă, fapt consemnat de altfel și de Consiliul Legislativ, potrivit sursei menționate.

Reacție USR vine în contextul în care Comisia de buget a Camerei Deputaților a emis un raport favorabil, cu amendamente, pe proiectul legislativ inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care prevede ca Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Comisia a votat și un amendament la proiectul legislativ prin care, în caz de situație de criză care ar pune în pericol stabilitatea monetară, ținta de inflație sau politicile macroeconomice, BNR informează Parlamentul și Guvernul în cel mult 20 de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.