Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR: O nouă lege a cinematografiei are nevoie de o largă dezbatere publică

usr uniunea salvati romania

Uniunea Salvaţi România (USR) susţine dezbaterea unei noi legi a cinematografiei şi adoptarea ei, în condiţiile unui acord al comunităţii cinematografice asupra principiilor ei fundamentale, şi îi invită la discuţii pe toţi reprezentanţii cinematografiei româneşti pentru a duce, ulterior, propunerile acestora în Parlament. 

"O lege a cinematografiei în acord cu vremurile, cu dezvoltarea digitalului şi cu evoluţia spectaculoasă a filmului românesc din ultimul deceniu este extrem de necesară. Ea ar trebui, însă, să fie dezbătută şi negociată împreună cu toţi actorii din industria cinematografică, astfel încât să reflecte cu adevărat momentul actual al cinematografiei din ţara noastră, să asigure echilibrul necesar între nevoile comunităţii şi cele ale publicului şi să propună o viziune de viitor în susţinerea publică a filmului românesc", a declarat deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de comunicare în masă din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES

În opinia USR, "sistemul sprijinirii producţiei de film prin credit s-a dovedit a fi nu doar în contradicţie cu practica celorlalte ţări europene, ci şi practic ineficientă, cu o rată de returnare a creditelor între 0 şi 10%", iar "în ce priveşte coproducţiile internaţionale, accesul lor la finanţare era o obligaţie a României faţă de partenerii europeni, în condiţiile în care cinematografia românească beneficiază de mulţi ani de astfel de finanţări din partea Olandei, a Franţei sau a Bulgariei". 

"Pe de altă parte, propunerea CNC ar trebui să acorde mai multă atenţie sprijinirii cineaştilor tineri şi producătorilor aflaţi la început, unei poziţii adecvate, non-discreţionare a Centrului în economia de forţe a cinematografiei româneşti şi atragerii exploatanţilor de cinematografe în susţinerea producţiei locale. Iar Arhiva Naţională de Filme ar trebui reformată astfel încât nu doar să slujească patrimoniul cinematografic existent, ci şi să contribuie la arhivarea şi conservarea prezentului", susţine USR. 

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a făcut public, pe data de 30 august, un proiect de lege a cinematografiei menit să înlocuiască actuala Ordonanţă a Guvernului nr. 39/2005. Proiectul propune o serie de schimbări pozitive, prezente, de altfel, şi într-un alt demers legislativ de modificare a datatei Ordonanţe 39, OUG 91/2016, respinsă de Parlament în iunie 2017. 

Proiectul CNC prevede înlocuirea creditului rambursabil cu sprijinul financiar nerambursabil în finanţarea filmelor româneşti, renunţarea la secretizarea dosarului de concurs (anonimizarea regizorului şi a titlului şi autorului scenariului), introduce posibilitatea finanţării filmelor de microbuget şi a coproducţiilor internaţionale, măreşte baza de colectare pentru Fondul Cinematografic, aducând-o la zi cu evoluţiile tehnologice, şi creşte prezenţa filmului românesc (şi european) în cinematografele din România, se mai arată în comunicatul USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.