Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, pe urmele PP-DD. PSD, plan de eliminare a lui Nicușor Dan din viitorul parlament

usr nicusor dan

USR are șanse să intre în viitorul Parlament și să încline balanța jocurilor de putere în legislativ. Perspectiva apariției unor grupuri parlamentare din partea unei noi formațiuni politice care și-a anunțat fățiș opoziția față de PSD nu are cum să fie lăsată fără răspuns de către conducerea social-democrată. Deja, pesediștii își fac planuri de destructurare a USR în viitorul legislativ, dacă formațiunea lui Nicușor Dan va trece pragul de 5%.

Mesajul USR vine după 26 de ani de uzură politică a partidelor și este capabil să ralieze o halcă serioasă din electorat. În aceeași măsură nivelul celor care pot anula mesajul acestuia este diferit. În provincie, în special în spațiul rural, gradul de permeabilitate al USR rămâne la un nivel foarte scăzut. În schimb, în marile orașe și reședințele de județe, atractivitatea mesajului transmis de oamenii lui Nicoșor Dan îi face pe social-democrați să-și ia măsuri de precauție.

Cum atacurile pe tema finanțării USER din afară, via Soros , nu pare a avea efectul scontat lșa nivelul publicului urban, conducerea PSD își propune să pună în practică același plan pe care l-a folosit cu succes împotriva defunctului PP-DD: identificarea viitorilor parlamentari ai USR cu apetit pentru traseism politic și racolarea lor, bucată cu bucată , până la destructurarea grupurilor parlamentare ale acestei formațiuni politice, ne-au explicat surse social-democrate din actualul legislativ.

Conducerea USR este conștientă de acest risc și și-a luat câteva măsuri preventive. Nu oricine poate deveni membru cu acte în regulă, cu atât mai puțin candidat la alegerile parlamentare. Foștii deținători de carnete de la alte partide pot fi acceptați, dar nu vor avea voie să candideze la nicio funcție timp de doi ani. Iar această decizie a fost respectată întocmai: nici unul din politicienii care au activat pe la alte partide nu se regăsește pe lista de candidați eligibili ai USR la lagerile din 11 decembrie.

În schimb, USR are o altă vulnerabilitate, recunoscută până și de liderul formațiunii. Lipsa unei ideologii unitare, unanim acceptate pentru acest partid anti-sistem. „Există niște distincții de finețe, să le spunem. Asta face ca în Uniunea Salvați România să existe și oameni de stânga, oameni de dreapta și oameni pe scara asta conservator-progresistă. De toate nuanțele. Am ales să fim împreună sub această umbrelă pentru că este un prag de 5% în Parlament și un partid ca USR are șanse să intre. Cinci partide delimitate ideologic n-ar avea șanse. Când vom fi mai mari probabil că ne vom și sparge ideologic, păstrându-ne civilitatea unul față de celălalt", a explicat recent, Nicușor Dan la RFI.

Această strategie, menită să atragă voturi de pe toate culoarele și bazinele politice tradiționale ar putea oferi USR doar un câștig pe termen scurt, tradus prin accederea în Parlament. Odată atins acest obiectiv, Nicușor Dan trebuie să găsească soluțiile pentru a-și motiva proprii aleși să rămână uniți, pentru ca unii deputați și senatori să nu aleagă un alt partid în funcție de viziiunile politice proprii, mai ales că PSD și ALDE atât așteaptă pentru a crea o majoritate parlamentară cât mai confortabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.