Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR-PLUS a cerut Comisiei Europene desecretizarea contractelor pentru vaccinurile COVID: 'Au apărut teorii ale conspirației'

bugetul.ro
confidential secret umbra

Delegația USR PLUS din Parlamentul European a cerut joi Comisiei Europene să facă publice contractele de achiziționare a vaccinurilor împotriva Covid-19, se arată într-un comunicat de presă al alianței.

„Comisia Europeană a reușit să semneze în ultimele luni contracte de livrare a peste 2 miliarde de doze de vaccinuri COVID-19 cu 6 companii producătoare. Două dintre cele 6 posibile vaccinuri au fost deja aprobate și puse pe piața europeană (BioNtech/Pfizer și Moderna). Este remarcabil și o dovadă de solidaritate în UE faptul că europenii, inclusiv românii, au deja acces la aceste vaccinuri care sunt singura soluție pentru a ieși din criză sanitară cauzată de pandemia COVID-19. În același timp, în jurul acestor vaccinuri au apărut teorii ale conspirației și știri false care pot fi combătute doar cu transparență maximă. Orice secretizare diminuează încrederea oamenilor în campania de vaccinare. Fără o rată de vaccinare semnificativă în rândul populației, pandemia nu va lua sfârșit”, a comunicat joi USR-PLUS.

La solicitarea grupului Renew Europe, din care fac parte și deputații USR PLUS, Comisia Europeană a publicat deja parțial unul dintre acordurile pentru livrare de vaccinuri, cel cu compania CureVac. Însă părți esențiale din acesta sunt încă confidențiale. Acordul este disponibil aici: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/curevac_-_redacted_advance_purchase_agreement_0.pdf

„Având în vedere această situație, delegația USR PLUS a trimis astăzi o interpelare către Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și către comisara pentru sănătate, Stella Kyriakides, în care a solicitat trei lucruri:

  • desecretizarea părților relevante pentru public din acordul cu CureVac
  • publicarea acordurilor cu celelalte companii producătoare de vaccinuri
  • în cazul în care acordurile prezente impun o confidențialitate nejustificată, renegocierea acestora pentru a permite publicarea lor.

Transparența contractelor e pasul necesar pentru a spori încrederea în strategia europeană de vaccinare”, se mai arată în comunicatul de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.