DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

USR propune reformarea Curții Constituționale

www.ccr.ro
CCR

Mai mulți parlamentari USR au propus luni reformarea Curții Constituționale, astfel încât ”niciuna dintre puteri să nu le poată domina pe celelalte, iar latura tehnico-juridică a Curții Constituționale să nu fie subminată de latura sa politică”.

”Juriștii Uniunii Salvați România, senatorul George Dircă, deputatul Silviu Dehelean, deputatul Stelian Ion și candidatul USR la alegerile europarlamentare Vlad Gheorghe, aflați în prima linie de apărare a justiției și a statului de drept în Parlamentul României propunem reformarea Curții Constituționale. Conștienți de faptul că prevederile constituționale care reglementează organizarea și funcționarea Curții Constituționale s-au dovedit falimentare și au permis transformarea CCR într-un instrument obedient în mâna politicienilor, înțelegând importanța acestei instituții fundamentale pentru buna funcționare a democrației, propunem o reformă a Curții Constituționale echilibrată, în care niciuna dintre puteri să nu le poată domina pe celelalte, iar latura tehnico-juridică a Curții Constituționale să nu fie subminată de latura sa politică”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

În prezent, Curtea Constituțională se compune din nouă judecători, trei fiind numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României.

”Numirile sunt făcute exclusiv de politicieni, legislativul numind 2/3 din totalul judecătorilor CCR, iar puterea judecătorească nu are niciun rol în procedura de numire. Dominația legislativului asupra celorlalte puteri, din perspectiva numirilor judecătorilor constituționali, este evidentă. Pentru aceste motive propunem ca toate puterile din stat să contribuie la numirea judecătorilor constituționali. Vrem ca și puterea judecătorească să fie implicată, în mod consistent, în această procedură”, se mai arată în comunicat.

Parlamentarii USR propun creșterea numărului de judecători ai Curții la doisprezece, cu vot decisiv la președintele CCR, astfel:
a. șase judecători să fie aleși de magistrați prin scrutin general,
b. trei să fie numiți de Președinte,
c. trei să fie aleși de Parlament, cu votul a 2/3 din numărul tuturor parlamentarilor;

De asemenea, ei mai vor interzicerea ocupării funcției de judecător constituțional de către persoane care au fost membri în partide politice în ultimii 9 ani, anteriori numirii/alegerii, creșterea vechimii în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior, necesară pentru a putea ocupa funcția de judecător CCR, de la 18 ani la 25 de ani, președintele CCR să nu poată fi reales în această funcție, toate atribuțiile CCR să fie prevăzute în mod limitativ de Constituție, neputându-se adăuga alte atribuții prin lege organicăeliminarea atribuției de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională și eliminarea posibilității de pronunțare a unor decizii interpretative pentru a înlătura tendința CCR de a-și aroga atribuții de legiuitor pozitiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.