Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR pune degetul pe rană: La 5 ani de la Colectiv, sistemul de sănătate este identic, dar are finanțare mai mare

www.facebook.com/Claudiu Nasui

Deputatul USR, Claudiu Năsui, trage un semnal de alarmă, la 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv și arată că sistemul medical este similar cu cel din 2015, dar în schimb finanțarea a crescut cu 75%, fără ca îmbunătățirile să fie vizibile.

Citește și: Alexandru Rafila, după explozia cazurilor de coronavirus: În maxim o lună s-ar putea dubla! Mortalitatea s-ar tripla, ca în Cehia

”Pentru victimele de la Colectiv, timpul pare că a stat în loc.

La 5 ani după Colectiv, câte s-au schimbat și câte sunt la fel?

Din punct de vedere sistemic, nu s-a schimbat nimic. Sistemul de sănătate este identic cu cel din 2015. Toate deciziile sunt politice pentru că tot sistemul depinde de factori politici cum sunt ministerul sănătății sau CNAS.

Cheltuielile sistemului au crescut din 2015 până în 2019 cu 75%. Aproape s-au dublat și au ajuns la 51 de miliarde de lei, de la 30 de miliarde. Adică o creștere anualizată de 15% pe an. Calitatea serviciilor, însă, o putem evalua fiecare.

La 5 ani după Colectiv, problemele sistemice nu doar că au rămas, dar pare că sunt mai reale ca oricând. Domnul Piedone este din nou primar, iar sloganul lui de campanie a fost "Ai grijă să nu te frigi la vot!”. Incredibil, dar adevărat.

În 2015, reprezentanții statului ne ziceau faimoasa frază „avem de toate”. 3 cuvinte care au omorât oameni. Realitatea era că am văzut cu toții stadiul deplorabil în care se afla sistemul medical. „Dreptul la sănătate” era doar un slogan și un drept pe hârtie. În practică, acel drept e doar de fațadă. Iar lucrul acesta este la fel de vizibil astăzi ca și atunci.

Nu există drept la sănătate atâta vreme cât nu există drept de a alege. Atâta timp cât puterea este în mâini politice vom avea fix rezultatul de atunci de fiecare dată. Suntem toți condamnați la un cvasi-monopol de stat care, deși se tot pompează bani în el, nu reușește nimeni să îl aducă pe linia de plutire. Românii trebuie să aibă dreptul de a-și alege serviciile în sănătate și să poată merge la cine oferă cele mai bune servicii. De aceea USR-PLUS are între angajamentele sale Dreptul de a alege în sănătate. #DreptulDeAAlegeInSanatate

Nu în ultimul rând, în instanță nu avem nici măcar o sentință definitivă. Victimele, cele care au supraviețuit calvarului, așteaptă inclusiv azi cu sufletul la gură să vadă că prietenii și familia lor nu au murit cu dreptatea în mână.

România are nevoie de reforme curajoase, iar fiecare din noi trebuie să știm că trăim într-o Române în care hoția și corupția nu se tolerează.”, scrie Claudiu Năsui.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.