Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, reacție surpriză la Eurobarometrul privind corupția: 'În pofida recomandărilor Comisiei Europene'

www.cmawebline.org
corruption coruptie

Uniunea Salvaţi România (USR) apreciază că datele celui mai recent Eurobarometru, conform căruia şase din zece români simt că viaţa le este afectată de coruptie, relevă o "realitate dură", pe care vechea clasă politică o ignoră.

"După trei ani de guvernare PSD şi 7 luni de guvernare PNL, cel mai recent Eurobarometru conturează realitatea dură pe care vechea clasă politică o ignoră: 64% dintre români simt că viaţa le este afectată de corupţie, iar 78% sunt convinşi că aceasta este răspândită în instituţiile publice locale, regionale şi naţionale. Pe de o parte, cifrele dure sunt rezultatul eforturilor asidue depuse de PSD şi ALDE, în timpul regimului Dragnea, de a controla Justiţia şi a bloca lupta anticorupţie prin dezincriminarea unor fapte şi prin presiuni asupra magistraţilor. Sute de dosare penale au fost închise în ultimii ani doar ca urmare a dezincriminării abuzului în serviciu, iar prejudicii de sute de milioane de euro nu vor fi recuperate vreodată, ci vor rămâne în conturile politicienilor corupţi şi ale apropiaţilor lor. Pe de altă parte, cifrele sunt şi rezultatul lipsei de determinare dovedite în ultimele luni de Guvernul PNL în a repara stricăciunile produse de PSD şi ALDE", arată USR într-un comunicat.

Citește și: God galben de ploi torențiale. Inundații în mai multe județe

Uniunea Salvaţi România atrage atenţia asupra faptului că Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor funcţionează în continuare, "în pofida recomandărilor Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia", dar şi a activităţii pe 2019 a structurii, conform căreia din 417 dosare soluţionate, 415 au fost cu soluţie de clasare.

"În schimb, Secţia specială s-a remarcat prin deciziile de retragere a apelului în procese importante, precum cel al fostului lider PSD Viorel Hrebenciuc şi cel în care era implicat fugarul Sebastian Ghiţă. Uniunea Salvaţi România a depus, la începutul lunii mai, un nou proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, în condiţiile în care proiectul depus anterior a fost respins în Parlament", menţionează USR.

Conform aceleiaşi surse, Legile Justiţiei sunt în continuare "în forma nocivă a PSD-ALDE, dinspre Guvern venind până acum doar promisiuni neonorate". Pe de altă parte, mai arată USR, activitatea Ministerului Justiţiei şi a Guvernului "este mult mai concretă când e vorba să se opună înfiinţării" DNA-ului pădurilor.

Uniunea reaminteşte că în vederea "reparării Legilor Justiţiei", parlamentarii săi au depus un nou proiect de lege. Pe de altă parte, iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice", pentru care au semnat un milion de români, "a depăşit deja un an vechime în Parlament fără ca măcar să înceapă dezbaterile".

Şase din zece români afirmă că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie, relevă cel mai recent Eurobarometru special privind corupţia, realizat în decembrie 2019 şi făcut public miercuri de Comisia Europeană.

Astfel, în România, 64% din respondenţi susţin că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie, faţă de 26% media europeană. Comparativ cu 2017, cifra este cu 4 puncte procentuale mai mică (în timp media europeană a crescut cu un punct procentual). Opt din zece români (83%) consideră că problema corupţiei este larg răspândită în ţară. La nivelul UE, şapte din zece europeni (71%) sunt de părere că problema corupţiei este larg răspândită în ţara lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.