Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR solicită Senatului numirea de urgenţă a noilor membri ai Consiliului Naţional de Integritate

usr uniunea salvati romania

Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România din Senat solicită conducerii Camerei superioare a Parlamentului numirea de urgenţă a noilor membri ai Consiliului Naţional de Integritate, luând în considerare întârzierea de aproape un an în desemnarea membrilor CNI, precum şi "consecinţele grave ale acestei situaţii" pentru activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, inclusiv prin amânarea organizării concursului pentru numirea preşedintelui instituţiei.

Mandatele membrilor CNI au expirat de la sfârşitul anului trecut, ultima şedinţă a Consiliului având loc în data de 6 decembrie 2018.

Într-un comunicat transmis marţi AGERPRES, USR evidenţiază faptul că blocajul activităţii CNI a survenit ca urmare a întârzierii Senatului României de a numi noii membri ai Consiliului pe parcursul anului curent, iar această situaţie trebuie să înceteze, în condiţiile în care mandatul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate urmează să expire în data de 2 decembrie 2019, iar CNI este instituţia care are atribuţia legală de aprobare a regulamentului de desfăşurare a concursului sau examenului pentru numirea preşedintelui şi vicepreşedintelui Agenţiei, conform art. 38 alin. d) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI.

În consecinţă, grupul USR din Senat atrage atenţia că tergiversarea numirii membrilor CNI constituie o încălcare a Legii nr. 144/2007, care prevede la art. 37 alin. (6) că membrii viitorului Consiliu se vor desemna "între a 90-a şi a 30-a zi înaintea expirării mandatului Consiliului". De asemenea, legea permite constituirea Consiliului Naţional de Integritate dacă sunt desemnaţi cel puţin jumătate plus unu dintre membri de către entităţile prevăzute la art. 35 alin. (1) din Legea 144/2007.

"Este foarte important ca această instituţie să funcţioneze la capacitate maximă. Să nu uităm că, de-a lungul timpului, Agenţia Naţională de Integritate este cea care a constatat că există diferenţe nejustificate, în unele cazuri de milioane de lei, între averile dobândite de politicieni şi veniturile realizate. Tot ANI a făcut demersurile necesare pentru ca, din motive de incompatibilitate, să îşi piardă mandatul de parlamentar mai mulţi senatori şi deputaţi. Din păcate, în ultimii ani, Agenţia Naţională de Integritate a intrat într-un con de umbră. Altădată lăudată pentru performanţa dovedită, ANI a ajuns să se ocupe doar de aleşi locali şi funcţionăraşi publici, închizând complet ochii la posibilele încălcări comise de nume grele. Noi, de exemplu, încă aşteptăm de la ANI să răspundă sesizării depuse de colegii de la USR Vrancea cu privire la averea ostentativ afişată şi, zicem noi, total nejustificată, a lui Marian Oprişan, baronul de Vrancea. Cum încă aşteptăm să răspundă şi la sesizarea depusă de colegul deputat Emanuel Ungureanu cu privire la averea fostului preşedinte al PSD Liviu Dragnea", a declarat senatorul USR Silvia Dinică, secretar al Senatului, în comunicat.

USR a propus-o ca membru în CNI pe Luminiţa Tuleaşcă - doctor în Drept, cadru didactic universitar şi avocat, specializată în Drept comercial, Drept civil, Dreptul comerţului internaţional, Drept european şi Drept internaţional privat, mai arată sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.