Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, solicitare de urgență către Guvern: 'Să fie înființat un muzeu naţional la Roşia Montana'

stiri.tvr.ro
rosia montana

Uniunea Salvaţi România solicită Guvernului Orban înfiinţarea unui muzeu naţional la Roşia Montana, care să permită vizitarea celebrelor galerii romane, dar şi alte măsuri pentru garantarea includerii localităţii în lista patrimoniului UNESCO.

Conform unui comunicat de presă al USR transmis marţi AGERPRES, la deschiderea noii sesiuni parlamentare, senatorul Mihai Goţiu l-a interpelat pe prim-ministrul Ludovic Orban, solicitându-i îndeplinirea unui set de măsuri care să garanteze includerea Roşiei Montane în lista patrimoniului UNESCO, cu ocazia reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial care va avea loc în această vară.

"Notificarea, trimisă la sfârşitul săptămânii trecute, a fost un pas necesar şi obligatoriu, dar chiar şi cu raportul favorabil al ICOMOS (organismul de experţi raportor UNESCO), decizia de includere în Lista Patrimoniului Mondial nu va veni de la sine. Urmează, pe plan extern, luni de eforturi diplomatice coerente şi intense, contactarea şi informarea membrilor Comitetului Patrimoniului Mondial, iar pe plan intern măsuri şi decizii fără echivoc, care să susţină efortul diplomatic extern. Ţinând cont de interesul extrem de ridicat al cetăţenilor şi de disponibilitatea mea, a colegilor din USR şi a societăţii civile de a se implica, în diferite moduri, în susţinerea acestui efort, vă solicit să realizaţi de urgenţă un plan de acţiuni - să o denumim Foaie de Parcurs pentru Roşia Montană în UNESCO - pe care să-l faceţi public", se arată în interpelarea lui Mihai Goţiu.

Citește și: PSD face bilanțul Guvernului Orban: 'Haosul s-a mutat la Palatul Victoria'

Printre măsurile solicitate de USR se mai numără acţiuni de promovare a Roşiei Montane la nivel diplomatic; un calendar de consultări şi dezbateri publice reale pentru elaborarea unui nou plan urbanistic general al localităţii; valorificarea patrimoniului cultural mobil, rezultat în urma cercetărilor arheologice din cadrul Programului Alburnus Maior, de la începutul anilor 2000.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a semnat vinerea trecută notificarea privind reluarea procedurii de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a sitului Roşia Montană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.