Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR SOMEAZĂ autoritățile să crească rapid capacitatea de carantinare din România: lista CELOR care NU sunt testați

sigla partidului
USR sigla

Uniunea Salvaţi România atrage atenţia că ţara noastră a intrat în "zona galbenă" de pe harta epidemiei de coronavirus şi solicită creşterea de urgenţă a capacităţii de testare, în vederea izolării precoce a cazurilor de COVID-19, conform Agerpres.

Citește și: Câte cazuri de coronavirus sunt, în realitate, în România? Doar așa ajungi să fii TESTAT!

"Cu peste 500 de cazuri, România intră de astăzi în zona galbenă de pe harta epidemiei de coronavirus. Mai grav este că tot astăzi a murit din cauza infecţiei cu COVID19 o femeie din Suceava care nu călătorise în străinătate şi nici nu ştia să fi intrat în contact cu o persoană testată pozitiv. Aşadar, de astăzi autorităţile nu mai pot nega răspândirea comunitară a noului coronavirus în România. În această situaţie, trebuie crescută de urgenţă capacitatea de testare şi astfel de identificare şi izolare precoce a cazurilor de COVID-19. Există riscul existenţei unor focare de transmitere intracomunitară fără trasabilitate epidemiologică, iar România poate ajunge rapid în situaţia Italiei", arată USR într-o postare pe Facebook.

Uniunea reaminteşte că în prezent se testează doar pacienţii simptomatici care au fost în ultimele 14 zile în zona roşie sau în contact cu un pacient confirmat deja cu COVID-19. Astfel nu se testează:

- contacţii simptomatici ai unei persoane întoarse din zonă roşie în ultimele 14 zile;

- persoanele cu simptome venite din zone care la momentul plecării nu erau roşii sau galbene;

- pacienţii simptomatici, indiferent de simptomatologie, fără identificarea precisă a contextului epidemiologic strict.

"Testarea nu este importantă pentru pacientul testat, ci mai ales pentru circuitul pe care acesta îl va urma în spital şi pentru minimalizarea riscului de contaminare a celorlalţi, inclusiv pentru cadrele medicale. În prezent, nu există tratament specific pentru COVID-19, doar tratament suportiv, aşadar testarea pozitivă sau negativă nu influenţează tratamentul. Cerem autorităţilor vigilenţă şi responsabilitate. Cu toţii depindem de momentul şi coerenţa deciziilor luate de câţiva oameni", a menţionat Uniunea.

De asemenea, USR a atras atenţia asupra faptului că, luni dimineaţa, la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, pacienţii cu cancer au aşteptat "la cozi de zeci de metri, în frig şi ninsoare" pentru a primi tratamentul necesar.

Astfel, USR cere Guvernului să: permită emiterea reţetelor on-line pentru pacienţii cu cancer; să desfiinţeze temporar cardul de sănătate; să valideze consultaţii telefonice şi servicii de telemedicină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.