Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR tergiversează adoptarea legii anti-viol, care ar combate exploatarea sexuală a minorilor

Radu Pop
Facebook
Claudiu Năsui

În condițiile în care România se confruntă cu o gravă problemă în domeniul traficului de carne vie, situația reliefată în numeroase rapoarte internaționale și ale Departamentului de Stat al SUA, USR tergiversează tocmai adoptarea legii care ar contribui semnificativ la combaterea acestui flagel.

În ședința plenului Camerei Deputaților de marți, 13 iunie, deputatul USR Claudiu Năsui a solicitat retrimiterea la comisie, pentru a doua oară, a propunerii legislative care încadrează automat la viol actele sexuale între majori și minori sub 16 ani.

Propunerea legislativă a primit săptămâna trecută raport favorabil din partea Comisiei juridice din Camera Deputaților și urma ca în această săptămână să fie votată în plen, după ce anterior proiectul a trecut de votul Senatului. Invocând faptul că propunerea legislativă ar putea fi îmbunătățită, USR a cerut și obținut retrimirea la comisii pentru încă două săptămâni, tergiversând astfel intrarea în vigoare a unor prevederi legale care ar ajuta la combaterea fenomentului exploatării sexuale a minorilor.

Patru senatoare PNL printre care Iulia Scântei şi Alina Gorghiu şi o senatoare PSD au depus un proiect de lege, la Senat care are ca scop ridicarea la 15 ani a vârstei consimţământului sexual si de a incrimina distinct infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor, precum şi cea de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor şi infractiunea constând în determinarea sau înlesnirea întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, cu forme agravante si pedepse proporţionale.

De asemenea, prin iniţiativa legislativă, autorii au inclus un nou criteriu al vulnerabilităţii minorului victima - situaţia precarităţii situaţiei sale economice sau sociale, având în vedere numeroasele cazuri de abuzuri şi exploatare sexuală împotriva copiilor defavorizaţi, din familii foarte sărace, care practică cerşetoria sau prostituţia sub ameninţarea agresorilor, care nu au un domiciliu ori o reşedinţă stabilă sau care se află în diverse centre sau adăposturi.

A existat o implicare mare a societăţii civile, iar amendamentele propuse de aceasta, în mare parte au fost adoptate.

După ultimele amendamente aprobate în Comisia juridică, propunerea legislativă trebuia să ajungă la votul final cu vârsta consimțământului ridicată la 16 ani. Astfel, orice act sexual între un major și un minor sub 16 ani ar fi pedepsit cu închisoarea în 7 și 12 ani, eliminând posibilitatea invocării consimțământului minorului. De asemenea, actele sexuale comise prin constrângere ar urma să fie pedepsite cu închisoarea de la 8 la 15 ani, la care propunerea legislativă adaugă și alte circumstanțe agravante, potrivit documentului atașat. Sunt vizate și faptele de proxenetism și trafic de persoane, care ar urma să fie pedepsite mai dur.

Lista modificărilor introduse prin inițiativa legislativă, AICI! (.pdf)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.