Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentari USR transcriu teza de doctorat a lui Lucian Bode: 'Nu poate fi copiată la xerox sau fotografiată'

USR
Cristian Ghinea

Parlamentari ai USR şi voluntari transcriu "cuvânt cu cuvânt" teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, aflată la Biblioteca Naţională, pentru ca aceasta să poată fi consultată de toţi românii şi să poată fi supusă verificărilor antiplagiat, anunţă USR într-un comunicat transmis vineri, potrivit Agerpres.

"În 2022, teza de doctorat a ministrului de Interne poate fi consultată doar la două calculatoare nelegate la nici o reţea, nu poate fi fotografiată, filmată sau înregistrată în niciun fel. Doar transcrisă literă cu literă. Oameni vigilenţi sunt plătiţi din bani publici să nu cumva să comiţi actul de fotografiere. Noi, USR, considerăm că teza lui Bode poate fi o comoară ascunsă: e despre securitate energetică. Fiind doctorat acordat - mai ales că a coordonat-o rectorul academiei SRI - suntem siguri că domnul Bode a extins cunoaşterea umană în domeniul academic cercetat. Credem că lumea, Europa, omenirea are de învăţat în aceste vremuri de restrişte. Şi că, oricum, Emilia Şercan ar trebui să aibă textul pentru o verificare de plagiat. Aşa că organizăm Maratonul Cunoaşterii: voluntarii USR vor merge să scrie cuvânt cu cuvânt. Nu vom publica textul, doar fragmente citate, concluziile pot fi de interes global, credem. Îl vom pune la dispoziţie pentru verificare de plagiat", a declarat Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR, conform comunicatului.

Deputatul USR Iulian Bulai a precizat, la rândul său, că a fost, vineri, la Biblioteca Naţională, împreună cu Cristian Ghinea şi colegii de la USR Tineret, pentru a transcrie teza de doctorat a lui Lucian Bode.

"Facem un maraton al transcrierii tezei de doctorat a ministrului Bode. Pentru că lucrarea este de negăsit în librării sau alte biblioteci. Teza nu poate fi copiată la xerox sau fotografiată. Ea există doar în format de pagină scanată. Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului", a afirmat Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

USR menţionează că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, secretizată în prima instanţă, se află doar la Biblioteca Naţională a României, iar din septembrie 2016 tezele de doctorat pot fi studiate doar de la două calculatoare şi doar transcrise de mână. "O situaţie absurdă şi ridicolă", arată sursa citată.

Iulian Bulai va cere o audienţă la directorul Bibliotecii Naţionale, Adrian Cioroianu, pentru această situaţie. "Nu este normal, într-o perioadă în care tot vorbim de digitalizare, să fie împiedicat prin orice mijloc accesul la informaţie, mai ales în condiţiile în care cercetarea se face pe bani publici", mai menţionează USR.

Joi, Ministrul de Interne, Lucian Bode, a respins afirmaţiile din spaţiul public conform cărora teza sa de doctorat ar fi "secretizată" şi a spus că ea este disponibilă pentru consultare la Biblioteca UBB din Cluj şi la Biblioteca Naţională a României.

"Am văzut afirmaţiile absolut mincinoase din spaţiul public rostogolite, cum că lucrarea mea de doctorat este "secretă", că a fost secretizată chiar. Este o aberaţie să afirmi aşa ceva, că o lucrare susţinută public în 2018 poate fi secretizată în România. Totul a pornit de la un titlu pe care un jurnalist l-a dat unui articol care, pe fond, era absolut corect şi prezenta cronologia susţinerii tezei de doctorat dar titlul era "Bode şi-a secretizat teza de doctorat". Demontez această minciună public", a afirmat Bode, la Digi 24.

Bode a mai spus, la Digi 24, că îi va da în judecată pe toţi cei care îl vor mai acuza că şi-a secretizat teza.

"Toţi cei care mă vor acuza, de acum înainte, că am secretizat teza de doctorat, cu toţi mă voi întâlni în instanţă. Prea mult şi-au bătut joc de munca mea şi de ceea ce ei numesc ascunderea tezei, că n-au putut s-o citească. Au citit-o de nu mai au coperţi şi jurnaliştii şi nu numai", a mai adăugat ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.