Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR tună și fulgeră după desființarea SIIJ: 'Ne-am întors în epoca Dragnea cu justiţia! Vom sesiza Comisia de la Veneția și Comisia Europeană'

USR
USR sigla

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, vineri, un vot de admitere pe proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cu 18 voturi "pentru" şi 7 voturi "împotrivă". În cadrul dezbaterilor, au fost adoptate câteva amendamente ale PSD, iar amendamentele USR au fost respinse. Un amendament admis, al deputatului PSD Steluţa Cătăniciu, introduce sub incidenţa acestei legi şi judecătorii de la Curtea Constituţională şi magistraţii asistenţi. USR acuză, prin acest amendament, judecătorii CCR nu mai pot fi anchetaţi de DNA, dacă sunt suspectaţi de corupţie, informează News.ro.

Proiectul de lege al Guvernului a fost susţinut în dezbaterile din comisie de către ministrul Cătălin Predoiu. Comisia a adoptat mai multe amendamente ale PSD, iar cele ale USR şi AUR au fost respinse toate.

Unul dintre amendamentele admise, propus de deputatul Steluţa Cătăniciu introduce şi judecătorii CCR sub incidenţa acestei legi.

Deputatul USR Silviu Dehelean a criticat dur acest amendament admis. ”Ne-am întors în epoca Dragnea cu justiţia! Judecătorii CCR nu mai pot fi anchetaţi de DNA, dacă sunt suspectaţi de fapte de corupţie. Această nouă formă de imunitate pentru judecătorii CCR a fost introdusă astăzi în legea Predoiu de reînfiinţare a Secţiei Speciale (SIIJ) de către majoritatea PSD-PNL-UDMR, la propunerea doamnei Steluta Cataniciu”.

Potrivit deputatului USR, decizia are mai multe implicaţii.

”Se asimilează corpul judecătorilor CCR cu cel al magistraţilor, ceea ce este absurd şi neconstituţional, dar nu-mi fac griji că legea ar putea pica la CCR. Judecătorii CCR NU sunt magistraţi, ei sunt numiţi de politicieni în aceste poziţii, mulţi dintre ei înşişi fiind politicieni precum Valer Dorneanu. CCR nu este instanţă de judecată, este un organism politico-juridic care are ca atribuţie protejarea ordinii constituţionale, atribuţie POLITICĂ. Vom sesiza Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană cu privire la acestă extrem de periculoasă pentru democraţie”, spune Dehelean.

Silviu Dehelean mai afirmă că, prin modificările aduse legii, ”Curtea Constituţională devine total o instituţie controlabilă politic ca în perioada Iliescu”.

”Se ştirbesc din nou atribuţiile DNA, aşa cum face de fapt întreaga lege Predoiu şi se împlineşte astfel dorinţa lui Liviu Dragnea. Practic DNA a devenit o formă fără fond. Se acordă o nouă superimunitate judecătorilor CCR după cea stabilită în legislatura trecută. Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi preventiv şi nici trimişi în judecată decât cu votul a două treimi dintre ei (6 din 9 judecători)”, scrie dehelean.

”De ce îşi permit să facă toate mizeriile astea şi să arunce justiţia într-o nouă epocă întunecată? Pentru că nu mai există acea mobilizare socială entuziastă care să iasă în stradă pentru valori. Pandemia, trădarea lui Klaus Iohannis, apariţia şi ascensiunea AUR au produs dezgust şi îndepărtate de sfera acţiunii civice”, mai afirmă deputatul USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.