Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR UMILEȘTE Guvernul: Ministerul Fondurilor Europene a RESPINS proiectul Ministerului Sănătății privind sporurile pentru medici

bani euro

Europarlamentarul USR PLUS Cristian Ghinea a calificat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, drept "şocantă" decizia Ministerului Fondurilor Europene de a respinge un proiect depus de Ministerul Sănătăţii care prevede măsuri de stimulare a personalului aflat în prima linie de luptă cu noul coronavirus.

În opinia sa, această decizie ar arăta că miniştrii Guvernului actual "se încurcă unii pe alţii", iar angajaţii MFE "nu ştiu să gândească regulamentele în mod creativ".

Ghinea a prezentat un document din data de 3 noiembrie care conţine lista proiectelor respinse de MFE, conform Agerpres.

Citește și: UIMITOR O tehnologie VECHE din 1998 ELIMINĂ particulele de coronavirus

"Este proiectul prin care Ministerul Sănătăţii cere bani de la Ministerul Fondurilor Europene pentru a plăti sporul COVID pentru asistente şi medici. 'Verificarea conformităţii administrative şi eligibilităţii', şocant, respins! (...) De ce este şocant? Pentru că tot acest proces nu este necesar. Ajungem să mimăm proceduri pentru a da bine pe undeva. Tot acest proces nu trebuia să fie la modul competitiv, pentru că nu există mai multe ministere ale sănătăţii în România care pot plăti asistentele medicale. Este unul singur. Putea să fie un proiect necompetitiv. Sau, şi mai bine, putea să fie MS acreditat de MFE să ia banii direct şi să îi dea la asistente. Este aberant, când avem 8.000 de cazuri pe zi de oameni bolnavi, să ne legăm şireturile în proceduri, iar MFE să respingă la eligibilitate. Probabil că nu a avut dosar cu şină", a susţinut europarlamentarul.

El a arătat că, în această perioadă, Guvernul lucrează la Planul naţional de redresare şi rezilienţă şi a subliniat că documentul nu ar trebui să fie "al unui singur partid" şi nu poate "să fie lăsat doar la voia birocraţiei din ministere".

"Trebuie să fie un plan negociat la nivel politic, discutat cu partenerii, cu sindicate, cu patronate, cu tot ce înseamnă factor relevant în dezvoltarea acestei ţări. (...) Vorbim, în general, de un instrument financiar de 670 de miliarde de euro la nivelul UE, din care 30 de miliarde pentru România. Planul se află acum în consultări între ministere şi, din ce auzim acum, din informaţiile noastre, discuţiile nu merg bine. Ne temem că vom asista la un fel de shopping list al ministerelor din România. Vom vedea, probabil, proiecte de investiţii rămase, unele de pe vremea lui Ceauşescu acolo, fără o prioritizare clară. Vrem să evităm acest lucru", a transmis Ghinea.

Potrivit acestuia, propunerile USR PLUS pentru Planul naţional de redresare şi rezilienţă vor face parte din pachetul de negociere în vederea intrării la guvernare, pentru a nu exista "niciun fel de discuţii ulterior".

"Deci, ce trimite Guvernul la Bruxelles săptămâna viitoare, dacă va fi gata - pentru că trebuia să fie deja primul draft disponibil public - va fi supus renegocierii, după alegerile parlamentare. Ideea asta că toate partidele discută tot felul de promisiuni în spaţiul public, dar sunt unii, undeva, ascunşi, care fac planuri pentru 30 de miliarde, este absurdă şi nu se va întâmpla", a afirmat el.

Potrivit reprezentantului USR PLUS, Ministerul Fondurilor Europene nu este "locul potrivit pentru a gestiona banii" din acest plan, deoarece la nivelul acestei instituţii se lucrează "foarte încet" şi nu ar exista capacitatea de a promova reforme.

"Ministerul Fondurilor Europene - şi acum nu vorbesc despre actualul ministru sau despre directorii de acolo - ministerul, ca şi concept instituţional, nu este locul din care se pot împinge reforme", a completat Cristian Ghinea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.