Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR vrea modificarea Codului Penal după decizia CCR: 'Corupţii să nu scape de dosarele penale cu ajutorul chichiţelor legislative'

justitie zaruri

Parlamentarii USR au depus, vineri, o iniţiativă legislativă pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR şi solicită adoptarea în procedură de urgenţă, astfel încât "corupţii să nu scape de dosarele penale cu ajutorul chichiţelor legislative", informează Agerpres.

  • Context: Iniţiativa USR vine în contextul în care CCR a admis, joi, o nouă sesizare referitoare la termenul de prescripţie a răspunderii penale, declarând neconstituţional un articol din Codul Penal ce permite întreruperea cursului prescripţiei odată cu administrarea de noi probe de către procurori, a precizat un comunicat de presă al USR.

Potrivit iniţiatorilor, dacă legea nu va fi modificată urgent, chiar înainte sa fie publicată decizia CCR în Monitorul oficial, toate dosarele penale în care ar fi fost depăşit termenul de prescripţie a răspunderii penale dacă nu ar fi operat întreruperea, inclusiv dosare de politicieni corupţi sau interlopi periculoşi, vor putea fi închise prin prescrierea răspunderii penale.

"Dacă Iordache legifera activ pentru a scăpa grangurii de dosare, Predoiu îi face scăpaţi prin inacţiune", susţine USR.

Vezi si: SURSE Primul `abonat` cu probleme de mare corupție la decizia CCR privind întreruperea prescripției - Fostul șef CNSAS, vrea repunerea pe rol a cazului

USR aminteşte că, în mandatul de ministru al Justiţiei, Stelian Ion a finalizat proiectul de modificare a Codului Penal şi l-a pus în transparenţă publică din data de 27 Iulie, "dar ulterior Lucian Bode şi Predoiu nu l-au promovat nici până în prezent, deşi termenul de transparenţă s-a împlinit din data de 8 septembrie 2021".

"Cătălin Predoiu ocupă degeaba postul de ministru al Justiţiei sau poate tocmai aceasta este misiunea lui acolo, să-i scape de dosare penale pe unii politicieni şi interlopi. Declaraţia lui Predoiu, prin care recunoaşte că proiectul era deja finalizat la Minister, dar că încă mai aşteaptă până îl trimite la Parlament, să vadă mai întâi motivarea CCR, este încă o dovadă a relei sale credinţe sau a incompetenţei crase. Problemele sunt cunoscute din decizia interpretativă CCR nr. 297/2018, însă publicarea în Monitorul oficial a noii decizii ar avea ca efect suspendarea de drept a dispoziţiilor art. 155 Cod penal care s-ar aplica asemenea unei legi penale mai favorabile", a declarat Stelian Ion, vicepreşedinte USR.

El i-a solicitat astfel ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, "să înţeleagă că rolul lui la Ministerul Justiţiei era să se asigure şi că statul de drept funcţionează, adică legea este respectată, se aplică tuturor, iar cei care o încalcă trebuie să răspundă, nu să fie scăpaţi de dosare pentru că ministrul Justiţiei uită legile prin sertare". "Pentru aceasta nouă gafă impardonabilă ar trebui să îşi dea demisia", a adăugat Stelian Ion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.