Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR vrea un nou mecanism pentru indexarea ajutoarelor sociale

usr uniunea salvati romania

Senatorul USR Adrian Wiener şi deputata independentă Oana Bîzgan au iniţiat un proiect de lege care prevede indexarea anuală cu rata inflaţiei a Indicatorului Social de Referinţă (ISR), în funcţie de care se calculează ajutoarele sociale, precum indemnizaţia de şomaj sau alocaţia de stat pentru copii. Potrivit unui comunicat al USR remis luni Agerpres, ISR nu a mai fost actualizat de aproape 10 ani şi din această cauză, în ciuda creşterii economice constante din ultimii ani, inechităţile s-au accentuat în România.

"Proiectul îşi propune să scoată asistenţa socială din sfera politicianistă, ca să nu rămână un instrument electoral de condiţionare a zonei vulnerabile din societatea românească. Proiectul USR, semnat şi de colegi din Opoziţie şi de la Putere, propune un mecanism autonom, independent de indexare şi eficientizare a prestaţiilor sociale. Bineînţeles, măsura trebuie asociată altor măsuri active şi politici publice de incluziune socială. De altfel, România şi-a propus prin adoptarea Strategiei Europa 2020 scoaterea din zona sărăciei şi excluziunii sociale a 560.000 de oameni până în 2020", a declarat Adrian Wiener.

USR precizează că toate ajutoarele sociale (venitul minim garantat, indemnizaţia de şomaj, ajutorul pentru încălzire, alocaţia de stat pentru copii etc.) sunt calculate în funcţie de ISR. "Astăzi, valoarea ISR este de 500 de lei şi nu s-a modificat din anul 2008 (...) Raţiunea acordării de ajutoare sociale este garantarea accesului la coşul zilnic pentru beneficiari, iar instituirea unui mecanism autonom de indexare anuală a ISR garantează subzistenţa pentru cetăţenii cu venituri mici şi foarte mici", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, un raport al Reţelei Europene de Politici Sociale a arătat că indexările făcute de România în vederea asigurării coşului zilnic au fost "arbitrare şi urmând mai degrabă o logică politică", ele fiind operate prin mărirea fracţiunii din ISR, nu prin mărirea valorii ISR. Conform comunicatului, proiectul de lege al USR propune indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflaţiei, ca indicator ce reflectă creşterea anuală medie a preţurilor. Totodată, USR precizează că acest model de indexare nu este o noutate, ci este prevăzut deja în cazul pensiilor, respectiv în Legea 263/2010. De asemenea, în cazul în care inflaţia este negativă, IRS nu se indexează şi rămâne la valoarea anului anterior. Sursa de finanţare a prevederilor acestei iniţiative legislative va fi asigurată prin suplimentarea bugetului Asigurărilor Sociale de Stat şi a bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale dedicate asigurărilor sociale, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.