Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USRPLUS acuză: PNL, PSD, UDMR și-au dat mâna pentru votul împotriva transparenței

Facebook
senat

Senatorii PNL, PSD, UDMR au votat, luni, împotriva inițiativei legislative pentru modificarea legii nr. 52/2003 privind transparența decizională pentru optimizarea participării cetățenești la procesul de adoptare a proiectelor de acte normative, transmite USR PLUS.

„Senatorii PNL, PSD, UDMR au votat astăzi împotriva inițiativei legislative pentru modificarea legii nr. 52/2003 privind transparența decizională pentru optimizarea participării cetățenești la procesul de adoptare a proiectelor de acte normative. Doar cei 25 de senatori USR PLUS au votat împotriva raportului de respingere, ceilalți 89 de senatori care au votat (PSD, PNL, UDMR) votând pentru aprobarea raportului de respingere”, transmite USR PLUS într-un comunicat de presă.

Co-inițiatorii proiectului sunt parlamentarii Diana Buzoianu, Sabin Sărmaș, Oana Cambera, Cătălin Teniță și Monica Berescu.

„Trebuie să recâștigăm încrederea cetățenilor! Dacă ne folosim prezența în Parlament pentru a bloca tot, pentru a ne asigura că România nu evoluează nu vom cunoaște niciodată o Românie mai bună. Votul de astăzi este o rușine pentru senatorii PSD, PNL și UDMR. Mergem înainte: proiectul va ajunge în Camera Deputaților. Vom lupta în continuare pentru drepturile cetățenilor” a declarat deputatul USR PLUS Diana Buzoianu, unul dintre inițiatorii proiectului.

Potrivit USR PLUS, principalele prevederi ale proiectului de modificare a legii nr. 52/2003 privind transparența decizională sunt crearea unei platforme naționale de transparență decizională, aceasta reprezentând platforma electronică unică, publică, stabilită la nivel național, în care toate autoritățile administrației publice locale și centrale publică toate proiectele actelor normative, îmbunătățirea calității documentelor publicate în format editabil, odată descărcate, această condiție fiind aplicată tuturor site-urilor instituțiilor publice. Astfel, cetățenii, societatea civilă și membrii instituțiilor pot prelua cu ușurință informația distribuită, iar autoritățile publice care au resursele necesare precum accesul la internet vor desfășura ședințele publice de dezbateri a proiectelor de acte normative și în mediul online, acestea fiind accesibile live de pe site-ul tuturor instituțiilor.

Coform formațiunii politice, participarea cetățenilor la procesul decizional este fragmentată și inaccesibilă în prezent.

„România a început procesul transparentizării activității administrației publice locale și centrale, realitate ce se reflectă inclusiv prin adoptarea și implementarea legilor nr. 544/2001 privind accesul la informații de interes public, precum și legea nr. 52/2003 privind transparența decizională. Aceste instrumente legislative au devenit realitate pentru a reflecta, încă o dată, faptul că în centrul activității administrației publice trebuie să fie cetățeanul. Este greu de perceput un asemenea obiectiv fără a exista o informare permanentă a cetățenilor, fără ca aceștia să cunoască clar ce decizii sunt luate cu impact asupra vieții lor, dar, mai ales, fără implicarea lor concretă în momentul luării acestor decizii. Cu toate că în România drepturile cetățenești provenite din implementarea legii 52/2003 sunt în vigoare de aproximativ două decenii, în prezent participarea cetățenilor la procesul decizional rămâne una fragmentată și inaccesibilă în practică pentru multe categorii de români”, arată comunicatul de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.