Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Util pentru șoferi: Ce arată etilotestul dacă ai consumat oțet și ce alcoolemie iese după o bere

wealthresults
Otet

Chimiștii explică faptul că, în urma acestui proces chimic de obținere a oțetului, alcoolul din el se evaporă. Astfel, în componența oțetului nu mai găsim alcool, ci doar acid.

Atunci când sunt opriți în trafic și testați pozitiv pentru consumul de alcool, mulți șoferi încearcă să invoce diferite pretexte.

Cei care au călcat strâmb găsesc tot felul de scuze pentru a scăpa de amendă, iar agenții de la rutieră le-au auzit deja pe toate. Ce arată etilotestul dacă ai consumat oțet și de ce nu este credibilă această explicație.

Ce este oțetul

Există mai multe tipuri de oțet, folosite atât la salate, cât și la murături. Câteva dintre cele mai utilizate în bucătărie sunt: oțetul alb, oțetul de mere, oțetul din vin și cel balsamic.

Chiar dacă poate fi obținut din alcool, oțetul în sine nu este alcool, ci un acid. Mai precis, acid acetic, aceasta fiind și denumirea sa științifică. Acidul acetic este produs de anumite bacterii, prin fermentarea alcoolului.

Chimiștii explică faptul că, în urma acestui proces chimic de obținere a oțetului, alcoolul din el se evaporă. Astfel, în componența oțetului nu mai găsim alcool, ci doar acid.

Pe multe sticle de oțet este specificată concentrația, iar mulți oameni cred în mod eronat că este vorba despre concentrația de alcool. De fapt, atunci când vedem pe sticla de oțet scris 9 grade, este vorba despre concentrația de acid acetic.

Dat fiind că oțetul, nici măcar cel obținut din vin, nu conține alcool, el nu poate să influențeze rezultatul etilotestului.

Așadar, indiferent că ai consumat murături cu oțet, salată sau orice alt preparat înainte de a te urca la volan, oțetul nu influențează rezultatul etilotestului.

Scuza aceasta nu ține atunci când ești oprit în trafic și aparatul de testare arată o anumită concentrație de alcool în aerul expirat.

Alcoolemia care iese la etilotest provine din băuturile alcoolice consumate sau alte alimente, precum bomboanele cu alcool

De asemenea, concentrația de alcool pur din aerul expirat depinde de mai mulți factori. Cu cât timp înainte a băut șoferul, ce concentrație de alcool avea băutura respectivă, dar și vârsta și greutatea persoanei.

Ce alcoolemie ai de la o bere

Atunci când sunt prinși pe picior greșit și recunosc că au consumat alcool înainte de a se urca la volan, mulți șoferi spun că au băut ”doar o bere”.

Un agent de poliție din Oradea a făcut un experiment pe cont propriu, pentru că a vrut să vadă ce alcoolemie arată etilotestul după ce a consumat o bere.

Ofițerul Octavian Perțea a filmat experimentul și l-a postat pe internet. Imediat după ce a terminat de băut berea, s-a testat, iar aparatul a arătat o concentrație de 0,28 mg alcool pur în aerul expirat. După 15 minute, a repetat testul, iar valoarea afișată a fost 0,09 mg/l. La jumătate de oră după ce a băut berea, valoarea afișată de etilotest era 0,08 la mie, iar la o oră, concentrația era de 0,05.

Așadar, chiar și de la o bere poți rămâne fără permisul de conducere și te poți alege cu o amendă de 1305 lei.

Șoferii care solicită probe de sânge ar trebui să știe că la astfel de analize, valoarea va fi mai mare, pentru că alcoolul a avut timp să ajungă în organism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.