Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VA FI CIRC: ministrul Culturii anunță că festivalurile și proiectele de carte NU primesc bani pentru redresare

Guvernul Romaniei
Bogdan Gheorghiu

Bogdan Gheorghiu a declarat, marţi, că banii din bugetul pe 2021 al Ministerului Culturii, cu 12% mai mare decât cel prevăzut pentru anul trecut, vor merge către finanţarea instituţiilor din subordine şi către proiecte „ambiţioase” care au obiectivul de a sprijini sectorul cultural independent, conform News.ro.

Citește și:  GRAFICE din mai multe țări: masca NU ajută la nimic. Numărul cazurilor a BUBUIT, după impunerea obligativității

 

Întrebat dacă ministerul pe care îl conduce va sprijini financiar festivalurile şi piaţa cărţii, Gheorghiu a spus: „De la bugetul MC, cu siguranţă, nu. Pentru că deşi e un buget mai mare decât anul trecut, există şi nevoie mai mari. Am conceput o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 75 de milioane de euro pe care intenţionăm să o includem în planul naţional de redresare şi rezilienţă. Din aceştia, 60% din bani să meargă către micii actanţi ai sectorului cultural prin acordarea de microgranturi de 8.000 de euro”.

El a completat că aceste microgranturi nu vor necesita co-finanţare şi că 20% din bani vor merge către organizatorii de evenimente şi 20%, către edituri şi librării.

„Trebuie precizat că organizatorii nu pot primi bani fără co-finanţare. Noi dăm bani evenimentelor, nu organizatorilor. Ei pot lua bani doar dacă vin şi ei cu 20%. Banii sunt daţi în urma unor deconturi în care arată clar că au plătit artiştii, furnizorii de servicii specifice zonei de eveniment. Noi, practic, injectăm banii în piaţă”, a mai explicat Gheorghiu.

Includerea schemei în planul naţional trebuie aprobată de Ministerul Fondurilor Europene. Gheorghiu a avut o întrevedere luni cu ministrul Cristian Ghinea, care, a spus el, i-a dat motive să fie optimist, iar joi vor relua discuţiile pe această temă.

„În momentul în care MFE va declara eligibilă această schemă pentru a intra în planul naţional, atunci vom putea înainta şi nişte termene”, a conchis Bogdan Gheorghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.