Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Va reuși Rusia să submineze Moldova grație găgăuzilor

Flikr
Gagauzia

Găgăuzia este cea mai pro-rusă regiune din Moldova. Regiunea autonomă, care, prin lege, are dreptul de a se separa de Moldova, votează exclusiv pentru partidele pro-ruse (la un moment dat, Dodon a obținut aici 99% din voturi!).

Cu toate acestea, în primăvara acestui an, un candidat necunoscut alegătorilor a câștigat alegerile naționale pentru funcția de guvernator al Găgăuziei. Faptul că a fost promovată de un partid pro-rus a fost suficient pentru a câștiga, relatează Timpul citat de Rador.

Pentru a înțelege ce se întâmplă și cât de departe poate merge, este necesar mai întâi de toate să înțelegem cine sunt găgăuzii și ce este Găgăuzia. Despre acest lucru, despre “eurointegrarea ascunsă” și despre legătura dintre găgăuzi și tătarii din Crimeea, redactorul EuroPravda, Serghei Sidorenko, a discutat la Chișinău cu autorul nostru, expertul în Găgăuzia Veaceslav Craciun și vă recomandăm să urmăriți această video-discuție.

Rezumatul textului cu principalele teze ale conversației poate fi găsit în articolul Va deveni Găgăuzia o “nouă Transnistrie”? Povestim despre principala zonă de influență a Federației Ruse în Moldova.

Găgăuzii sunt unul dintre puținele popoare ortodoxe turcești. Dintre vorbitorii de limbi turcice, cei mai apropiați de găgăuzi sunt azerii, turcii și tătarii din Crimeea, care se pot înțelege fără interpret.

Anii de după cel de-al Doilea Război Mondial au fost foarte grei pentru găgăuzi: în acea perioadă, conform estimărilor cercetătorilor contemporani, până la o treime din populația găgăuză s-a stins din viață.

S-ar părea că acest lucru ar fi suficient pentru a-i blestema pe ruși, regimul sovietic și tot ce are legătură cu Rusia pentru totdeauna! Dar s-a dovedit că oamenii din Găgăuzia nu-și amintesc acest lucru, ci doar lucrurile pozitive care s-au întâmplat în URSS.

Propaganda rusă este acum foarte puternică în Găgăuzia. În timp ce găgăuzii din Moldova continuă să trăiască miturile propagandei rusești, conștiința comunității găgăuze din regiunea Odesa a fost schimbată cu forța în ultimul an și jumătate. Găgăuzii ucraineni nu mai privesc spre Rusia. Primul erou al Ucrainei a apărut în rândul găgăuzilor, este colonelul Nikolay Panas, care a primit steaua de erou din mâinile lui Zelensky.

Această ruptură cu găgăuzii ucraineni este o altă tragedie a găgăuzilor, de care ei încă nu-și dau seama.

Deși, obiectiv, independența Găgăuziei față de Moldova este exclusă – există o șansă ca Rusia să o “pompeze”. Și au existat deja încercări în acest sens.

În luna mai, la Comrat a avut loc așa-numitul “congres al deputaților de toate nivelurile”. S-a vorbit mult despre confruntarea cu Chișinăul și, dintr-o dată, un politician, fostul primar de Comrat, Nicolai Dudoglo, a sugerat ca participanții la congres să anunțe că “dacă cererile noastre nu vor fi ascultate, vom organiza un referendum privind secesiunea din Republica Moldova”.

Aceste cuvinte au provocat consternare și chiar și participanții la congres cu vederi radicale au preferat să se disocieze de acest lucru.

Adică, ideea de “independență” a Găgăuziei nu are acum nici un suport.

Cu toate acestea, există încă agenți ai influenței Rusiei. Recent, Rusia a reușit să aleagă un nou bashkan, loial Moscovei, adică liderul autonomiei. În această funcție a fost aleasă Eugenia Guțuțule, din partea Partidului Șor (inaugurarea este programată pentru 19 iulie).

Evghenia Guțul este o “golăneală”, o hologramă. Dar oamenii au votat nu pentru ea, ci pentru imaginea partidului “Șor”, care în ultimul an și jumătate sau doi ani, profitând de o serie de crize, a unit tot electoratul protestatar, voturile întregii opoziții active.

Partidul Șor este un fenomen.

În primul rând, el nu este deloc un partid, ci un proiect de afaceri și, în același timp, un instrument al Kremlinului în politica moldovenească.

Și în al doilea rând, “Șor” câștigă alegerile pentru că a rupt sistemul de democrație electorală din Moldova.

Iar acum, este o intrigă pentru toată lumea cum va conduce Eugenia Guzul regiunea, pentru că ea nu cunoaște elementele de bază ale economiei, ale comunicării, nu înțelege cum este organizată Găgăuzia… Probabil, conducerea va fi încredințată altcuiva, iar ea va juca rolul de imagine pentru o fotografie.

Dar, oricât de pro-ruși ar fi politicienii din Găgăuzia, a doua zi după ce au fost aleși, fiecare dintre ei descoperă o realitate diferită și află că aproape toate proiectele de infrastructură din Găgăuzia – de la repararea drumurilor până la aprovizionarea cu apă – sunt legate de granturi europene. Și atunci alesul își dă seama că pur și simplu nu există un alt vector decât cel european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.