Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Vacanţa la muzeu' - programe educative dedicate publicului, la Muzeul Naţional de Artă al României

Agerpres.ro
Muzeul Naţional de Artă al României MNAR

Muzeul Naţional de Artă al României va organiza, în lunile iulie şi august, sub genericul "Vacanţa la muzeu", o serie de programe educative dedicate publicului de toate vârstele, majoritatea urmând a se desfăşura în spaţiul expoziţiei "Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european şi ruina", potrivit Agerpres.

"Expoziţia 'Nostalgie. Amintire Regăsire' prezintă în premieră publicului larg o serie de lucrări din patrimoniul formidabil pe care muzeul nostru îl deţine. Am folosit această ocazie pentru a organiza o serie de programe educative, strâns legate de caracterul acestei expoziţii. Consider că asemenea expoziţii trebuie să aibă o finalitate educativă, dar nu în sens didacticist. Ele îşi dezvăluie conţinutul în momentul în care muzeul realizează şi această mediere între opera de artă şi public", a declarat miercuri managerul MNAR, Călin Stegerean, la o conferinţă de presă dedicată lansării programelor educative de vară.

Stegerean a menţionat că expoziţia a fost "gândită pe multiple niveluri de adresabilitate".

"Pe parcursul expoziţional există texte care dezvăluie diversele secţiuni ale expoziţiei. Fiecare lucrare are o etichetă cu explicaţii extinse asupra autorului, asupra conţinutului şi mesajului lucrării respective. De aceea expoziţia are un catalog dedicat specialiştilor, care va avea în toamnă şi o versiune în limba engleză", a arătat managerul.

El a informat că o parte a programelor se va desfăşura în grădina din preajma muzeului.

"Pentru prima dată folosim una din minunatele grădini pe care muzeul le are şi ne-am dorit ca legătura cu expoziţia aceasta în care se regăsesc o serie de peisaje mirifice să fie exemplificată cu o grădină care face parte din vechea amenajare a Palatului Regal unde copii vor face diverse activităţi. În primul rând se vor bucura de natură şi o vor cunoaşte de aproape, pentru că mulţi dintre participanţi locuiesc în cartiere care ştiţi foarte bine cum se prezintă. În condiţii de securitate, cu o scenografie dedicată, vom dori ca ei să petreacă adevărate momente de vacanţă la Muzeul Naţional de Artă şi să nu le uite", a mai spus Călin Stegerean.

În cadrul conferinţei a fost prezentată oferta educativă a muzeului în lunile iulie şi august în colaborare cu asociaţiile partenere, ArtCrowd, reprezentată de Delia Popa şi De-a arhitectura, din partea căreia a vorbit Nina Sava, preşedinţii celor două asociaţii.

Programul "Vacanţa la muzeu" se adresează publicului de toate vârstele, care este invitat să descopere patrimoniul artistic prin intermediul unor activităţi creative, concepute pentru a completa programul de vacanţă. Această serie de ateliere a fost concepută în jurul expoziţiilor permanente şi temporare ale MNAR.

Expoziţia "Nostalgie. Amintire Regăsire" beneficiază de o gamă variată de activităţi precum: "Ce citim în ruine", susţinută de Asociaţia De-a arhitectura, "Camping la Muzeu - de la cultură la natură", un modul de patru şedinţe de teatru baroc, dar şi ateliere pentru cei mai mici dintre participanţi, precum "Tunete, fulgere şi teatru de umbre", susţinute de Asociaţia ArtCrowd.

Pentru expoziţia retrospectivă Tudor Zbârnea, deschisă de curând la Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia ArtCrowd invită publicul la un atelier educativ intitulat "Pictură în Vilegiatură!"

Celelalte ateliere vor fi organizate în cadrul expoziţiilor permanente ale MNAR, din Galeria de Artă Veche Românească şi în Galeria de Artă Europeană.

Expoziţia "Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european şi ruina", deschisă publicului în perioada 8 iunie - 31 ianuarie 2023, prezintă diversele aspecte şi semnificaţii pe care le primeşte ruina în vizualul european în decursul secolelor al XVI-lea - al XIX-lea.

Potrivit MNAR, cele 140 de lucrări expuse din patrimoniul MNAR se articulează într-un discurs tematic construit progresiv în scopul de a ilustra, pe parcursul celor şase secţiuni ale expoziţiei, transformarea ruinei dintr-un simbol indicial al culturii antice în epoca Renaşterii într-o stare de spirit, o trăire aparte, vecină cu sentimentul de ruinare a sufletului, în contextul interesului pentru sublim al romantismului.

Cu o scenografie spectaculoasă, similară celor din marile muzee ale lumii, expoziţia etalează lucrări ale unor nume importante din arta europeană a secolelor XVI-XIX, dintre care amintim: Jan Sanders Van Hemessen (cca. 1500 - 1556), Gaspard Dughet (1615 - 1675), Giovanni Paolo Pannini (1691-1765), Giovanni, Battista Piranesi (1720-1778), August Becker (1821/1822 - 1887), Ivan Aivazovski (1817-1900).

Curatorul expoziţiei este directorul adjunct cu responsabilităţi de patrimoniu şi artă al MNAR, Mălina Conţu, istoric şi teoretician de artă şi arhitectură, doctor în Arte Vizuale la Universitatea de Arte Bucureşti din anul 2012. Este şeful secţiei Artă Europeană la MNAR şi lector asociat în cadrul Universităţii Bucureşti, Departamentul de Istoria Artei.

Ampla expoziţie retrospectivă a maestrului Tudor Zbârnea, realizată în premieră în cadrul MNAR, cuprinde o selecţie de 59 lucrări de pictură, cu diverse tematici, realizate pe parcursul a 30 de ani de creaţie. Unele dintre aceste lucrări au fost premiate la diverse concursuri naţionale şi internaţionale. Expoziţia va putea fi vizitată la parterul Galeriei Naţionale a Muzeului Naţional de Artă al României până în data de 4 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.