Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaccinul rusesc Sputnik V ar putea fi aprobat în Europa: Agenția Europeană a Medicamentelor a început evaluarea

sputnik 5 vaccin

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a început să evalueze vaccinul rus anti-coronavirus Sputnik V, scrie Euronews.

Citește și: O mare companie farmaceutică, anunț URIAȘ: medicamentul care vindecă rapid Covid-19

„Studiile clinice indică faptul că Sputnik V generează anticorpii şi celule imune care combat virusul SARS-CoV-2 şi protejează organismul împotriva COVID-19 (...) Evaluarea va continua până vom găsi suficient de mult date care sugerează autorizarea la scară largă a dozelor”, a declarat EMA.

Anunţul vine la scurt timp după ce Slovacia a devenit al doilea stat UE, după Ungaria, care primeşte serul rusesc, în ciuda faptului că nu a fost aprobat de autoritatea de reglementare din cadrul Uniunii.

Până acum au fost autorizate doar trei vaccinuri în blocul european: Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Universitatea Oxford. Serul creat de Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză, ar putea fi aprobat la jumătatea lunii martie.

„După ce vom primi acordul EMA, vom putea oferi vaccinul unui număr de 50 de milioane de europeni începând cu iunie 2021”, spune Kirill Dimitriev, CEO-ul Fondului de Investiţii Directe din Rusia, care a finanţat vaccinul Sputnik V.

Datele sugerează până acum că serul are o rată de eficacitate de 91,6%. În plus, vaccinurile pot fi depozitate la temperaturi normale de refrigerare, iar preţul unei doze ajunge la 8,5 euro.

Sputnik V a ajuns în 40 de ţări la nivel mondial.

Ungaria, care a început să administreze serul încă de la jumătatea lunii februarie, a criticat în mod constant programul de imunizare al Uniunii Europene şi a decis să administreze luna trecută vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinopharm.

„De ce aş crede că experţii europeni sunt mai inteligenţi decât noi? Am mai multă încredere în Centrul Ungar de Sănătate Publică decât în Bruxelles”, spune prim-ministrul Viktor Orban, citat de ZF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.