Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaccinul tetravalent, în doze insuficiente, după ce a lipsit un an

vaccin

Vaccinul tetravalent, care a lipsit aproape un an din cabinete, a fost distribuit în sfârșit medicilor de familie. Stocurile sunt însă insuficiente. În unele județe, dozele ajung pentru imunizarea a doar 5% din copii. Acest tip de vaccin protejează împotriva mai multor boli.

Potrivit schemei naționale, copiii trebuie imunizați cu vaccinul tetravalent la șase ani. Serul îi protejează pe micuți împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive și poliomielitei. Sunt afecțiuni extrem de grave care pot duce inclusiv la deces. Din păcate, copiii sunt în pericol, pentru că medicii de familie au primit stocuri insuficiente.

“Am primit ieri 10 doze. Aveam nevoie de 158. Nu se poate să educi populația să vină la vaccinare și să nu ai vaccin”, spune medicul de familie Valeria Herdea, potrivit TVR.ro.

Citește și: Cum ne afectează sănătatea ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ?

Aceeași situație este în toată țara. “A venit o primă tranșă de vaccin tetravalent, respectiv 1.050 de doze dintr-un necesar total de 8.000 de doze”, susține Dana Șpac, purtător de cuvânt DSP Timiș. În Neamț, medicii au cerut peste 3.500 de doze și au primit doar 145!

Probleme sunt și cu vaccinul ROR, cu toate că în țară este epidemie de rujeolă, iar 17 copii neimunizați au murit. “Avem un număr de restanțieri de 11.999, iar la medicii de familie există doar 2.243 de doze de vaccin”, a declarat Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt DSP Neamț.

Ministrul Sănătății nu cunoaște situația, dar spune că va face verificări. “Eu nu am astfel de semnale. Verfic și suplimentez, am încheiat contract pentru tot anul”, susține Florian Bodog.

Din maternități și din cabinetele medicilor de familie lipsesc și vaccinul hexavalent și cel împotriva hepatitei B.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.