Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Val de greve în Franța - 11 centrale nucleare au fost afectate

captură TV
Greva Franta

Grevele au afectat 11 centrale nucleare franceze, a declarat marți un reprezentant al sindicatului energetic FNME-CGT, întârziind întreținerea a 17 reactoare diferite, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

De asemenea, producția de energie a fost redusă cu 1,8 gigawați (GW) la alte trei reactoare nucleare, au arătat datele operatorului EDF.

Membrii FNME-CGT organizează de câteva săptămâni greve continue la centralele nucleare franceze din cauza salariilor, ceea ce sporește riscul de penurie în alimentarea cu energie electrică, în timp ce compania franceză de utilități se străduiește să repună în funcțiune suficiente reactoare pentru iarnă.

Un acord salarial pentru sectorul industriilor energetice și de gaze a fost semnat mai devreme, a declarat Virginie Neumayer, reprezentanta FNME-CGT. Negocierile vor avea loc acum la nivel de companie.

Data repornirii a cel puțin șase dintre reactoarele EDF a fost amânată, deoarece grevele continue s-au extins în unele zile la 11 centrale nucleare în ultimele săptămâni.

Un purtător de cuvânt al EDF a confirmat că grevele au mutat datele de repornire a reactorului Cattenom 1 cu 11 zile față de cea anunțată vinerea trecută, la 12 noiembrie, a reactorului Cruas 2 cu două săptămâni, la 13 noiembrie, și a reactorului Tricastin 3 cu trei săptămâni, la 14 noiembrie.

De asemenea, repornirea reactorului Bugey 4 a fost amânată cu patru zile, la 1 noiembrie, cea a reactorului Cruas 3 cu cinci zile, la 25 octombrie, iar cea a reactorului Dampierre 3 cu trei zile, la 27 noiembrie.

Operațiunile de întreținere continuă la reactoarele care sunt în prezent oprite, în pofida grevelor, a declarat luni un purtător de cuvânt al EDF.

Întreruperea ar putea încetini planurile EDF de a readuce flota nucleară de la capacitatea scăzută din ultima vreme, după ce întreținerea întârziată și problemele tehnice au scăzut producția la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani în 2022.

Greva face parte dintr-o grevă generală declanșatp marți, care a afectat traficul feroviar, școlile și alte sectoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.