Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Val de indignare în Cehia: Președintele Milos Zeman a grațiat un apropiat al său condamnat la 3 ani de închisoare

apnews.com
Milos Zeman

Decizia preşedintelui ceh Milos Zeman de a-l graţia pe unul dintre colaboratorii săi apropiaţi a provocat un val de indignare, mai mulţi miniştri cerând miercuri o tăiere a bugetului administraţiei prezidenţiale, relatează dpa.

Potrivit agenţiei cehe CTK, liderul Partidului Piraţilor, Ivan Bartos, a afirmat că desconsiderarea deciziei tribunalului este un gest aproape despotic, iar alţi politicieni au acuzat o palmă dată sistemului de justiţie.

Atributul prezidenţial de graţiere este înscris în articolul 62 al Constituţiei, dar de el se face uz foarte rar, în cazurile unor condamnaţi grav bolnavi.

Directorul administraţiei forestiere a reşedinţei prezidenţiale din Lany, Milos Balak, fusese condamnat la 3 ani de închisoare din cauza unor nereguli în atribuirea unui contract de 8 milioane de euro către o companie de drenaje.

Un purtător de cuvânt prezidenţial a justificat graţierea prin faptul că Balak nu avea cazier, el sugerând de asemenea că asprimea pedepsei a fost motivată politic.

Reşedinţa oficială a preşedintelui ceh se află la Castelul Praga, dar Zeman petrece mult timp la castelul baroc din Lany, aflat la vest de capitală. Castelul este înconjurat de grădini extinse şi 30 km pătraţi de pădure şi terenuri de vânătoare, în cea mai mare parte private.

Cel de-al doilea mandat al lui Milos Zeman se va încheia peste un an.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.