Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Val de percheziţii în Rusia vizând critici ai Kremlinului

politia rusia

O serie de percheziţii au vizat joi, la Moscova, o consilieră municipală din cadrul opoziţiei şi organizaţii critice cu puterea din Rusia, în contextul în care critici ai Kremlinului au denunţat în ultimele luni o amplificare a presiunilor autorităţilor, relatează AFP, potrivit news.ro.

Deputata dintr-un cartier al Moscovei Iulia Galiamina - foarte activă în campania ”nu” a reformei constituţioale a lui Vadimir Putin, a anunţat pe reţele de socializare că o percheziţie a avut loc la domiciliul său, în contextul în care nu se afla acasă.

”Este doar fiul meu. El nu a vrut să deschidă, însă poliţia a ameninţat că sparge uşa”, a scris ea pe Facebook, adăugând mai târziu că avocatul său nu a fost autorizat să intre.

Citește și: Codrin Ștefănescu: ‘Ce Constituție? Ce drepturi? Toată lumea la izolare! Guvernul LuCovid a luat-o razna de tot! .

Percheziţii au vizat de asemenea un redactor-şef al publicaţiei MBkh şi doi oficiali din cadrul organizaţiei ”Rusia Deschisă” a oligarhului Mihail Hodorkovski.

Un purtător de cuvânt al mişcării, Konstantin Fomin, a anunţat că aceste intervenţii au în mod oficial legătură cu dosarul fostului grup petrolier Iukos din 2003, în urma căruia Kodorkovski a fost condamnat la zece ani de închisoare.

Campania ”nu” a anunţat într-un comunicat că dosarul Iukos ar putea fi un pretext şi că ”adevăratul motiv ar putea să fie manifestaţia prevpzută la 15 iulie (...) în vederea denunţării” reformei constituţionale adoptate la 1 iulie care-i permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

VERZILOV, VIZAT DE OPT PERCHEZIŢII DE LA 21 IUNIE

Miercuri, în cadrul altui dosar, a fost arestat activistul anti-Kremlin Piotr Verzilov - încarcerat timp de zece zile la sfârşitul lui iunie cu privire la ”obscenităţi”.

Percheziţii au avut loc la domiciliul lui Verzilov, la domiciliul mamei sale şi unei prietene a acesteia.

Activistul a anunţat pe Twitter că a fost vizat de opt percheziţii începând de la 21 iunie.

Presa rusă scrie că o procedură a fost lansată în urma faptului că Verzilov nu a notificat autorităţile cu privire la dubla sa naţionalitate.

Activistul deţine, de asemenea, un paşaport canadian.

Critici ai Kremlinului au denunţat în ultimele luni o intensificare a presiunilor autorităţilor vizând voci critice.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel, atenționează: ‘Infecția cu coronavirus poate să treacă prin mască la un moment dat’

Luni, o jurnalistă din Pskov (nord-vest) a fost condamnată la plata unei amenzi cu privire la ”justiticarea terorismyului”, iar marţi a fost arestat cu privire la ”trădare” un fost jurnalist specializat în probleme de apărare, Ivan Safronov. Arestarea acestuia a provocat un val de condamnări din partea foştilor săi colegi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.