Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Val de suspecți și de arestări în Norvegia: Profesor universitar acuzat că ar fi spion rus

freepressjournal.in
spion

Serviciile de securitate norvegiene au anunţat că au reţinut un profesor universitar acuzat că ar fi lucrat pentru Rusia ca spion, transmite BBC, citat de news.ro.

Agenţia de securitate internă din Oslo, PST, a arestat bărbatul în timp ce se îndrepta spre locul de muncă, după ce l-a identificat ca fiind o "ameninţare la adresa intereselor naţionale fundamentale".

Suspectul, despre care se spune că are în jur de 30 de ani, s-a dat drept un universitar brazilian, dar oficialii spun că este de fapt rus. Ambasada Moscovei la Oslo a declarat presei locale că nu cunoaşte identitatea bărbatului.

Oficialii norvegieni au declarat că bărbatul a lucrat ca cercetător la Universitatea din Tromso, în nordul ţării, din 2021. Şefa adjunctă a PST, Hedvig Moe, a transmis reporterilor că anchetatorii au devenit îngrijoraţi de faptul că bărbatul "ar fi putut dobândi o reţea şi informaţii despre politica Norvegiei" în nordul ţării.

"Chiar dacă acest lucru ... nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii regatului, suntem îngrijoraţi că ar putea fi folosit în mod abuziv de Rusia", a adăugat ea.

Ea a refuzat să spună ce a determinat arestarea, limitându-se să spună "că a fost momentul potrivit pentru a opri activitatea în care era implicat". Un tribunal a ordonat ca bărbatul să fie reţinut timp de patru săptămâni, iar un purtător de cuvânt al PST a declarat presei locale că acest caz este "uriaş".

Oficialii cred că suspectul lucra în Norvegia ca parte a aşa-numitului program rusesc "ilegali". Operat pentru prima dată de KGB în timpul Războiului Rece şi reluat în ultimii ani de preşedintele Vladimir Putin, programul presupune crearea de identităţi false, sau "legende", pentru spioni înainte de a-i trimite în ţări străine.

"În mod obişnuit, agenţii ilegali sunt cercetaşi de talente care recrutează agenţi pentru mai târziu şi pregătesc terenul pentru ca alţi spioni să facă munca tradiţională de informaţii", a declarat Moe. "Este un proiect pe termen lung să ai un agent ilegal. Costă foarte mulţi bani. Doar actorii statali majori îi folosesc şi se ştie că Rusia i-a folosit în trecut", a adăugat ea.

Bărbatul nu a fost identificat în mod oficial, dar presa locală a relatat că pe conturile sale de pe reţelele de socializare se arată că a obţinut un masterat de la Centrul pentru Studii Militare, de Securitate şi Strategice al Universităţii din Calgary în 2018.

Suspectul a sosit în Norvegia în decembrie anul trecut pentru a lucra într-un grup de cercetare care a colaborat cu agenţiile guvernamentale norvegiene cu privire la "ameninţările hibride" legate de "Norvegia arctică". Şeful grupului a declarat că bărbatul lucra ca cercetător neplătit, ceea ce era neobişnuit, dar nu fără precedent.

În ultimele săptămâni, serviciile de securitate norvegiene au arestat mai mulţi cetăţeni ruşi acuzaţi că lucrează pentru Rusia ca spioni. Opt persoane au fost arestate pentru că au zburat cu drone în apropierea unor infrastructuri critice sau pentru că au făcut fotografii ale acestora.

Ţara - un membru cheie al NATO care a înlocuit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de gaze al Europei - a fost îngrijorată de observarea dronelor în apropierea infrastructurii critice de petrol şi gaze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.