Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valentin Ionescu: ASF vine în sprijinul dezvoltării tehnologiilor moderne pe pieţele financiare nebancare

ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat o serie de proiecte pentru a încuraja dezvoltarea de noi soluţii inovatoare în domeniul financiar, a declarat Valentin Ionescu, directorul Direcţiei de Strategie şi Stabilitate Financiară în cadrul ASF potrivit Agerpres

''Pentru a veni în sprijinul pieţelor şi al consumatorilor, la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară s-au lansat o serie de proiecte pentru a încuraja dezvoltarea de noi soluţii inovatoare în domeniul financiar. Prin intermediul acestor proiecte inovatoare se pun bazele dezvoltării unei modalităţi de comunicare şi colaborare eficientă, prin care atât Autoritatea, cât şi entităţile reglementate şi/sau alte societăţi interesate, să înţeleagă mai bine oportunităţile şi riscurile generate de FinTech. Iniţiativele ASF vin în sprijinul dezvoltării tehnologiilor moderne pe pieţele financiare şi în acelaşi timp urmăresc menţinerea încrederii consumatorilor în utilizarea serviciilor financiare şi asigurarea unui nivel adecvat de protecţie a acestora", a spus Valentin Ionescu, într-un comunicat.

El susţine că dezvoltarea tehnologiilor moderne pe pieţele financiare nebancare poate ajuta la o mai bună diversificare a produselor financiare şi a canalelor de distribuţie, în acelaşi timp reducând costurile şi procesele birocratice.

"Inovaţiile financiare pot evolua rapid, dar beneficiile nu sunt imediate şi nici riscurile nu pot fi prevăzute şi atenuate în timp real. Comisia Europeană a adoptat în martie 2018 "Planul de acţiune FinTech", destinat promovării competitivităţii şi inovării în sectorul financiar european. Prin acest plan s-au urmărit, printre altele, crearea de oportunităţi pentru dezvoltarea de modele de afaceri inovatoare la nivelul UE, sprijinirea pentru integrarea noilor tehnologii cum ar fi blockchain/DLT, inteligenţă artificială (AI) şi servicii cloud în sectorul financiar şi sporirea securităţii cibernetice şi a integrităţii sistemului financiar", afirmă Valentin Ionescu.

Potrivit directorului din cadrul ASF, consumatorii răspund în mod pozitiv digitalizării şi doresc din ce în ce mai mult să utilizeze servicii financiare inovatoare prin canale electronice la distanţă, în principal prin intermediul internetului şi al dispozitivelor mobile. Aceştia au experimentat tranzacţii digitale care oferă viteză şi personalizare, iar acest lucru le modelează şi aşteptările referitoare la serviciile financiare. În loc de servicii financiare care le îndeplinesc în general nevoile, consumatorii îşi doresc oferte personalizate, adaptive, flexibile, care evoluează şi furnizează rezultate specificate.

Valentin Ionescu precizează că un ecosistem FinTech este format din consumatori, instituţii financiare, start-up-uri FinTech, investitori, autorităţi de reglementare şi instituţii de învăţământ.

"Este important de menţionat faptul că dezvoltarea sănătoasă a unui astfel de ecosistem va avea ca rezultat o cooperare reciproc avantajoasă pentru părţile interesate şi, în cele din urmă, contribuie la reducerea costurilor cu serviciile financiare, la creşterea vitezei şi la îmbunătăţirea calităţii pentru consumatori. FinTech înseamnă şi noi oportunităţi pentru consumatori, pentru entităţi, dar şi pentru Autoritate. Este important ca toate părţile implicate să se concentreze asupra oportunităţilor şi beneficiilor generate de inovaţii, dar şi asupra riscurilor ce pot apărea şi a soluţiilor de prevenire sau de atenuare a acestora", a spus Valentin Ionescu.

Astfel, ASF a lansat anul acesta FinTech Hub, în cadrul căruia a fost creat cadrul instituţional pentru dialog cu firmele care dezvoltă FinTech, sprijinind astfel dezvoltarea tehnologiilor moderne pe piaţa financiară, menţinând în acelaşi timp încrederea şi un nivel de protecţie adecvat clienţilor. Acest hub reprezintă o punte între ASF şi firmele ce dezvoltă noi modele de afaceri, aplicaţii, procese sau produse care au un efect direct asupra furnizării de servicii financiare şi a facilita interacţiunea cu Autoritatea. Prin FinTech Hub se oferă mai multe facilităţi, precum sprijin în identificarea legislaţiei aplicabile, îndrumare privind aşteptările autorităţii şi informaţii privind procesul de obţinere a autorizaţiei.

Un alt pas făcut de Autoritate pentru a veni în sprijinul dezvoltării l-a reprezentat demararea InsureTech Hub în anul 2018, fiind strâns conectat cu strategia EIOPA în domeniu. Prin acest hub se propune sprijinirea inovaţiilor tehnologice în domeniul asigurărilor şi facilitarea colaborării cu entităţile pieţei de asigurări-reasigurări în vederea schimbului de informaţii, precum şi publicarea de informaţii, recomandări punerea la dispoziţie de resurse specializate.

De asemenea, acesta a precizat că Autoritatea acordă o atenţie sporită domeniului Fintech care se află în continuă creştere şi care are abilitatea de a oferi o multitudine de beneficii pentru consumatori şi pieţe dar poate genera şi riscuri. În acest sens, Autoritatea urmăreşte îndeaproape tendinţele existente la nivel european şi participă activ în mai multe grupuri de lucru constituite de autorităţi europene precum ESMA şi EIOPA.

"Pentru a putea înţelege mai bine domeniul Fintech, Autoritatea comunică mai strâns cu alte autorităţi similare din statele vecine. În acest sens, deja s-au demarat discuţiile cu o Autoritate similară din spaţiul UE pentru stabilirea unui cadru de colaborare aprofundat în domeniul Fintech, sperând ca în perioada următoare aceste discuţii să se concretizeze în proiecte comune", a mai declarat Valentin Ionescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.