Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valeriu Streleț nu dorește să asigure interimatul funcției de premier

valeriu strelet

Premierul demis Valeriu Strelet, al carui guvern a primit un vot de neîncredere joi în parlament, a declarat la postul de televiziune local TV7 ca nu doreste sa asigure interimatul functiei de prim-ministru si îsi va depune vineri demisia, relateaza portalul IPN.

Potrivit Constitutiei, dupa adoptarea de catre parlament a motiunii de cenzura, premierul în exercitiu trebuie sa-si prezinte demisia sefului statului, Nicolae Timofti, în cel mult trei zile. La rândul sau, seful statului va desemna un nou prim-ministru, dupa consultarile cu partidele parlamentare.

Pâna la depunerea juramântului de catre membrii noului guvern, executivul în exercitiu îndeplineste numai functiile de administrare a treburilor publice. Constitutia Republicii Moldova prevede un termen limita de trei luni pentru formarea noului guvern, din momentul comunicarii demisiei prim-ministrului.

Negocierile pentru desemnarea atât a noului premier, cât si pentru constituirea noii aliante majoritare se anunta a fi extrem de dificile, în conditiile în care Partidul Liberal Democrat (PLDM) se considera tradat de Partidul Democrat (PD), aliatul sau de guvernare, care a votat motiunea de cenzura alaturi de socialistii si comunistii din opozitie. Partidul Liberal, cea de-a treia componenta a coalitiei de guvernare, s-a abtinut de la vot, ceea ce nu a salvat însa guvernul, a carui demisie a fost votata cu 65 de voturi din cele 51 necesare.

Desi nu sustine o viitoare alianta cu PD, presedintele interimar al PLDM, Valeriu Strelet, a declarat ca se va conforma deciziei partidului daca formatiunea va decide altfel. 'As prefera ca PD sa-si continue jocurile fara PLDM. Dar vor decide colegii de partid, iar eu ma voi conforma. Pentru PD va fi o sarcina dificila sa convinga deputatii din PLDM sa formeze o noua alianta. Îmi dau seama ca partidul va trece prin momente foarte grele, turbulente, presiuni', a declarat fostul premier.

Cu toate acestea, Strelet, care asigura interimatul PLDM dupa arestarea lui Vlad Filat, pâna la Congresul formatiunii, considera ca partidul pe care îl reprezinta este vinovat de situatia creata pentru ca a facut prea multe concesii. 'PLDM a comis multe greseli atunci când s-a constituit Alianta (de Integrare Europeana) si a cedat în privinta multor lucruri în numele integrarii europene. Acum întelegem ca am gresit. Veneau europenii si ne solicitau sa facem coalitie în numele europenizarii', a afirmat el, adaugând ca prin faptul ca, la negocieri, Partidului Democrat i-a fost cedat controlul asupra Centrului National Anticoruptie, Parchetului General si Bancii Nationale, statul a fost practic 'capturat' de PD.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.