Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valeriu Șuhan, fost ofițer de poliție judiciară, despre achitările din cazul Țăndărei: '(Auto)umilirea sistemului judiciar din România'

judecator justitie

"Din două, una : ori justiția noastră e putredă, ori parchetul e praf!Mi-e și frică să aleg...Cert este că pentru mine ca cetățean, măcar, situația este de natură să-mi inducă o stare de profundă neliniște", spune Valeriu Șuhan, fost ofițer de poliție judiciară, despre achitările din cazul Țăndărei, anunță MEDIAFAX

"(Auto)umilirea sistemului judiciar din România. Nu mai știu ce să cred despre ceea ce înseamnă ideea de dreptate, de justiție, în țara noastră cea dragă. O instanță judecătorească din Mureș achită definitiv și irevocabil vreo 20 de inculpați care fuseseră trimiși în judecată pentru comiterea mai multor infracțiuni, printre care trafic de copii în scopul exploatării lor, spălare de bani și altele. Inițial, știrea că instanța a pronunțat achitarea celor peste 20 de inculpați a creat o puternică emoție, mai toți, am zis bă, ce se-ntâmplă ?!

Citește și: Liviu Dragnea, supus torturii în închisoare

Cum naiba englezii ăia au reușit încă de acum câțiva ani să-și rezolve treaba în "curtea" lor, adică să trimită în instanță și să condamne șapte inși, englezi de-ai lor, implicați în afacerea asta, iar sistemul nostru judiciar a "reușit" o... achitare ?!? Și asta, la aproape 20 de ani de la presupusa săvârșire a faptelor incriminate.

Ce mai, celeritate maximă, de viteza luminii stinse! Și totuși, citind motivarea instanței care a pronunțat achitarea, te iei cu mâinile de cap! Judecătorii scriu negru pe alb că nu există nici o probă directă împotriva inculpaților și că în general, rechizitoriul se bazează pe interpretări și că "nu există probe că inculpaţii au comis infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată”.

Deasemenea, instanța apreciază că "este greu de înţeles cum anchetatori aparţinând structurii DIICOT – Structura Centrală, nu au reuşit să adune informaţii pertinente, utile şi care să dovedească în concret şi fără echivoc cum au ajuns acei minori identificaţi de autorităţile britanice în Anglia, care au fost circumstanţele plecării lor din România, care a fost rolul şi scopul inculpaţilor din acest dosar în drumul copiilor către Anglia.

Tot instanța critică rechizitoriul, astfel : "se punea problema audierii unor minori, minori de la care un anchetator bine pregătit este imposibil să nu obţină informaţiile care să conducă la elucidarea cazului" iar "organele de urmărire penală s-au bazat în susţinerea acuzaţiilor pe probe indirecte de genul , , , , probe care nu pot conduce automat la condamnarea unor persoane, cu atât mai mult cu cât acuzele aduse sunt foarte grave”.

Citește și: Traian Băsescu șterge pe jos cu Orban: ‘Măi, Ludovicus al II-lea Anticipatus’

Vă mărturisesc că am rămas perplex! Din două, una : ori justiția noastră e putredă, ori parchetul e praf ! Mi-e și frică să aleg... Cert este că pentru mine ca cetățean, măcar, situația este de natură să-mi inducă o stare de profundă neliniște. Cum e posibil așa ceva ?!? Unde e dreptatea, unde e siguranța mea în contextul acestui contradicții juridice evidente între justiție și parchet ?!

Falia e atât de mare, de profundă, încât te ia amețeala numai la gândul că ai putea, cine-știe-cum să ai teribilul ghinion să intrii în malaxorul teribilului sistem judiciar din România. Mă mai întreb și de ce o fi durat procesul 10 ani și s-a judecat în Mureș, în condițiile în care inculpații sunt din Ialomița ?!? Parafrazând, încurcate sunt căile... justiției !

Pe cine să crezi, în condițiile descrise? Pe englezi care i-au pedepsit pe ai lor, pe procurorii noștri care zic de ai noștri că sunt vinovați sau pe judecătorii din Mureș, care desființează la propriu rechizitoriul și îi fac de râsul curcilor pe anchetatori.

Eu, îmi iai libertatea să cred așa :

1. Faptele imputate s-au întâmplat fix așa încât să se încadreze în Codul Penal;

2. Anchetatorii români, chiar deplasându-se personal în Anglia, au reușit să producă probe egale cu zero;

3. Judecarea propriu-zisă a dosarului s-a prelungit într-un mod uluitor dar și nepermis, tocmai pentru că, subțire fiind s-au tot căutat "soluții" favorabile;

4. Presiunea media s-a dovedit din nou extrem de puternică, fiind în același timp, trigger-ul vizat de anchetatori pentru a crea premisele presiunii asupra instanțelor. Regret foarte tare că sunt contemporan unor astfel de manifestări și îmi mărturisesc frica"

Cei 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi definitiv, la sfârșitul anului 2019, de Curtea de Apel Târgu-Mureş. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficaţi de inculpaţi.

Citește și: Isărescu despre repatrierea rezervei de aur: ‘vom respecta legea, așa cum a votat Parlamentul’

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa.

În cadrul operaţiunii numită „Europa" au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.