Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valeriu Șuhan, fost ofițer de Poliție judiciară, despre cazul din Vâlcea: 'Cu cât pedeapsa vine mai târziu, cu atât efectul e mai redus'

www.pixabay.com
poliție, polițiști

Valeriu Șuhan, fost ofițer de Poliție judiciară, a comentat, pentru MEDIAFAX, cazul polițiștilor agresați în Vâlcea, afirmând că ancheta abia acum începe, odată cu identificarea autorilor, iar tratarea superficială a cazului poate duce la probleme majore în societate.

Citește și: A apărut dovada! Documentul care lovește direct în Viorica Dăncilă

"Dramatismul împrejurării este potențat și de faptul că agenții au tras asupra urmăriților, nouă focuri de armă. Un caz de "fapt divers" ar zice unii. Coroborând însă această situație concretă cu cazurile pădurarilor uciși de către hoții de lemne, cele ale medicilor agresați cu ocazia deplasărilor în teren ori chiar în spitale, eu cel puțin, aș trage concluzia că ne paște un mare pericol cu efecte dintre cele mai grave pentru societate, anume acela al disoluției autorității de stat. Din conținutul știrii mai rezultă că la "fața locului" s-a deplasat un procuror de la un Parchet local, însoțit de mai mulți polițiști iar autorii au fost identificați. S-a recuperat și arma care îi căzuse unuia dintre agenți în timpul bătăii. Bun, ai zice că e ok, făptașii prinși, arma recuperată. În opinia mea însă, acest rezultat este doar începutul a ceea ce ar trebui să însemne manifestarea concretă a misiunii constituționale a Statului prin reprezentanții săi, ministru, șeful Poliției, de a asigura ordinea și liniștea publică, siguranța cetățeanului, apărarea ordinii de drept în general. Mă tem însă că autoritățile respective consideră în mod cu totul nejustificat, ușuratic chiar, că misiunea lor s-a încheiat", spune, pentru MEDIAFAX, Valeriu Șuhan, fost ofițer de Poliție judiciară.

"Îmi permit să spun că aceasta este o greșeală impardobabilă, un act de lipsă de responsabilitate față de societate și valorile sale consfințite prin Constituție și legi speciale. Ultrajul acesta asupra celor, atenție, doi agenți, nu este nici pe departe consecința unui stări de emoție consecutivă ori concomitentă unui conflict spontan. El este urnarea evidentă a unei stări de spirit, a unei atitudini suficient de răspândită, ca să genereze în mentalul colectiv atitudinea agresivă paroxistic față de personificarea autorității statului, laolaltă cu lipsa de percepție a consecințelor grave a unei asemenea atitudini", mai spune Valeriu Șuhan.

Citește și: Umpluți de sânge! Polițiștii au fost rupți în bătaie

Fostul ofițer de Poliție judiciară afirmă că ancheta nu s-a încheiat odată cu identificarea autorilor, ci abia acum începe, neglijența putând să ducă la situații critice.

"Interesant ar fi de analizat din perspectivă psiho-sociologică astfel de manifestări, concluziile fiind de un real folos pentru găsirea măsurilor preventive potrivite. Pentru atingerea acestui scop însă, e nevoie de cunoaștere, iar aceasta presupune implicare profesională la înalte cote de profesionalism. La această oră, când probabil, Ministerul de Interne se declară mulțumit că a i-a prins pe făptași și a mai recuperat și arma, satul respectiv, ar trebui să fie plin de forțe de ordine și în special de investigatori care să adâncească cercetătile, să le diversifice, pentru a contura tot contextul situației operative de-acolo. Agresorii ăia n-au acționat pentru că le-a luat Dumnezeu mințile, ci pentru că au avut reprezentarea că acolo, în arealul lor ( și nu numai ) sunt ei înșiși Dumnezei și nu au a da socoteală nimănui. Păstrând proporțiile, așa au apărut mare parte din așa-zisele clanuri interlope.

Din neglijență... Ar mai fi o chestiune, celeritatea judecării unor astfel de infracțiuni cu consecința sa firească, pedeapsa. Cu cât pedeapsa vine mai târziu, cu atât efectul său social este mai redus. Atât în ceea ce-l privește pe făptuitor, cât și în ceea ce privește percepția unui stat puternic, drept și civilizat. E, uite asta ar putea fi un subiect de dezbatere electorală între pretendenții la mâna noastră de alegători, ce au domniile lor în vedere pentru a garanta cu adevărat ordinea și liniștea publică, apărarea proprietății, a vieții și integrității fizice a cetățenilor ? Doar, prezidează Consiliul Suprem de Apărare a Țării !", a mai afirmat Șuhan, pentru MEDIAFAX.

Citește și: Rareș Bogdan îi toacă mărunt pe liderii PSD: Acestor biete viețuitoare li se pare o chestiune firească .

Doi polițiști au fost agresați în timpul nopții de marți spre miercuri, după ce au urmărit un șofer fugar, în localitatea Călina, județul Vâlcea, iar pentru a-l opri au tras nouă focuri de armă. În timpul disputei, arma unui dintre agenți a căzut. Sindicatul Europol a anunţat că cei doi poliţişti au fost deposedaţi de arme, ameninţaţi cu pistolul şi sechestraţi. Doi dintre agresorii polițiștilor au fost prinși în Slatina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.