Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valeriu Șuhan: 'Lovitura asta a noului coronavirus a venit ca un trăsnet, ne-a bulversat viața și va continua s-o facă'

Mediafax
valeriu șuhan

Sănătatea și libertatea dau greutate stării generale de bine a unui om. Nu cred că cineva s-a gândit până acum, cel puțin de la generația mea încoace, că ar trebui să aleagă între ele. Ori libertate, ori sănătate.

Ideea de sănătate este leit - motivul oricărei urări de bine. Între români, cu siguranță, toate felicitările se referă la sănătate. Cât privește libertatea, chiar dacă nu e menționată ( cum ar suna o felicitare cu ”îți urez libertate”- poate doar între hoți ), ea e o stare dinainte presupusă, firească. A fi liber, pentru unii e un deziderat, dar pentru noi până acum, din fericire, era o stare naturală, potrivit Mediafax.ro.

Citește și: Iohannis: ‘Dragi pensionari: nu va expuneți inutil unui risc uriaș, limitați orice deplasare în afară domiciliului’

Lovitura asta a noului coronavirus a venit ca un trăsnet, ne-a bulversat viața și va continua s-o facă. Totuși, a fi puși în fața alegerii între libertate și sănătate, nu ne-am fi gândit. Și totuși, iată-ne în această situație nefericită. Ori stăm acasă și astfel ne prezervăm sănătatea, dar ne pierdem scumpa libertate, ori ne plimbăm în continuare, facem grătare cu prietenii ( că la mall nu mai putem merge ), dar avem toate șansele ca această mică bestie să ne scofâlcească plămânii.

Oricum, e cert că întrebarea ”ce-i de făcut ?” nu-și are locul, e fără sens. Pentru oamenii cu mai mult de un neuron. E imposibil ca aceștia să nu înțeleagă faptul că sacrificiul presupus de reducerea temporară a propriei libertăți e, de fapt, un minunat dar făcut celor dragi lor.

E ca o ofrandă adusă propriei umanități.

Statisticile ultimelor zile mi-au arătat câteva lucruri care m-au pus serios pe gânduri. E vorba de milioanele de români care suferă de boli cronice care agravează agresiunea virusului ăsta blestemat.

De asemenea, de sutele de mii de alți români care se-ntorc acasă tocmai din țări care sunt așa-zise ”zone roșii”. Mai e vorba bineînțeles, de iresponsabilii care mint din prostie cel mai degrabă, în legătură cu locul, țara de unde vin. În sfârșit, mă mai refer la cei care, tot din prostie, pentru că altfel nu ar avea nici un sens, se mișcă dezinvolt, fără nici o treabă anume și ignoră în mod idiot pericolul pe care îl pot reprezenta, împrăștiind infecția.

Citește și: Ordin dat de Marcel Vela: ‘se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente’ .

Unde mai pui că mai toate instituțiile de natură birocratică ale statului sunt în continuare ”în funcțiune”. Adică sute de mii de funcționari merg zilnic la serviciu ca să ce ? Să ducă sau să aducă infecția acasă ?

Chiar nu înțeleg conducătorii noștri că, gata, nu mai e loc de fente, fandări și figuri ?! Că prezervarea României nu se poate face cu ”recomandări” ?! Că este vremea acțiunii hotărâte, ferme, eficiente ?! Că singurul lucru pe care trebuie să-l facă este să asigure funcționarea economiei esențiale vieții ?! Că trebuie să tacă și să lase în față pe cei care se pricep să gestioneze astfel de crize ?! Că trebuie să spună națiunii adevărul ?! Că trebuie să iasă de prin palate și vile ?! Că trebuie să-și asume să ne conducă ?!

Într-un cuvânt, că trebuie să renunțe la ”politică” !

Dacă nu, atunci când ne vom fi revenind, să nu mai aibă nici o speranță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.