Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a ajuns la 143,7 miliarde lei

Radu Pop
BVB
BVB Bursa de la Bucuresti

Valorea de piaţă a companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti a ajuns la finalul lunii aprilie la 143,7 miliarde lei, echivalentul a peste 29 miliarde euro, anunţă BVB. Bursa arată că pieţele de capital internaţionale traversează o periodă caracterizată de volatilitate semnificativă, iar piaţa de capital din România s-a aliniat acestui trend.

”Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a ajuns la final de aprilie la 143,7 miliarde lei, echivalentul a peste 29 miliarde euro. România a devenit tot mai vizibilă pe plan internaţional şi este prezentă, începând cu data de 21 martie, cu 11 companii în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente. Cele 11 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor şi Sphera Franchise Group”, arată BVB.

Primele patru luni s-au remarcat la BVB prin 17 noi listări de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni. Pe segmentul de acţiuni, 7 companii au venit la cota bursei: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Şerban, Bento, Brikston Construction Solutions.

Pe segmentul de obligaţiuni, au avut loc 10 emisiuni emisiuni de bonduri: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox, BCR, Ministerul Finanţelor Publice (cu 4 emisiuni) şi Primăria Municipiului Bucureşti.

”Pieţele de capital internaţionale traversează o periodă caracterizată de volatilitate semnificativă, iar piaţa de capital din România s-a aliniat acestui trend. Ratele în creştere ale dobânzilor, tensiunile geopolitice şi inflaţia persistentă sunt câţiva dintre factorii care generează aceste fluctuaţii. Accentuarea volatilităţii s-a tradus prin creşteri semnificative în ceea ce priveşte lichiditatea pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB)”, arată bursa.

Valoarea de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 67% în primele 4 luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 9,15 miliarde lei (1,85 miliarde euro).

Lichiditatea medie zilnică cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată a BVB a fost de 111,65 milioane lei, echivalentul a 22,6 milioane euro, în creştere cu peste 70% faţă de primele patru luni ale anului trecut.

”În ton cu mişcările din pieţele internaţionale, majoritatea indicelor BVB au încheiat primele patru luni în teritoriu negativ. În ultima şedinţă de tranzacţionare din aprilie, indicele BET – care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate la BVB – a afişat o valoare de 12.723 puncte, cu 2,6% sub nivelul de la finalul anului trecut. Indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET, a încheiat luna aprilie la un nivel de 22.970 puncte, cu 0,6% sub cel de la finalul anului 2021”, notează bursa.

O evoluţie pozitivă a fost înregistrată de indicele BET-NG, care reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente. BET-NG a înregistrat în aprilie o creştere de 5%, având astfel cel mai mare ritm de creştere comparativ cu toţi ceilalţi indici BVB.

„Cea mai bună investiţie în faţa inflaţiei sau volatilităţii o reprezintă investiţia în educaţie. Cele mai frecvente întrebări care apar în contextul actual sunt cele care fac referire la cele mai bune tipuri de investiţii în condiţiile unei rate a inflaţiei de aproape 14% sau variaţiilor zilnice mai accentuate pe pieţele de capital. Investiţia în educaţia financiară oferă pe termen lung cel mai bun randament atât la nivel individual, cât şi la nivel de companii. Salutăm decizia Parlementului României de aprobare a legii privind reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital pentru investitorii individuali şi impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate în funcţie de perioada de deţinere. O Românie dezvoltată are nevoie de o bursă puternică pe care să fie prezente cât mai multe companii româneşti şi de o implicare cât mai largă a populaţiei în fenomenul investiţional”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Propunerea legislativă privind simplificarea impozitării investitorilor din piaţa de capital este un demers susţinut de Bursa de Valori Bucureşti alături de Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociaţia Administratorilor de Fonduri, Asociaţia Română a Băncilor şi Asociaţia Brokerilor.

Legea prevede reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, şi anume cu 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate.

Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului vor reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri. Noile prevederi legislative ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, după promulgarea de către Preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial.

„Sectorul energetic, puternic reprezentat la BVB, are un impact semnificativ în economie. România are o poziţie privilegiată în acest domeniu şi tocmai de aceea este esenţial să fructifice potenţialul de a dezvolta în mod susţinut acest sector pentru a-şi consolida un avantaj competitiv semnificativ pe termen lung. Pentru populaţie, simplificarea accesului la piaţa de capital reprezintă una dintre cele mai bune veşti întrucât încurajează participarea la fenomenul investiţional şi elimină o serie de bariere birocratice. Propunerea legislativă adopată de Parlamentul României, demers susţinut de BVB, permite accesul mult mai facil pentru un număr cât mai mare de participanţi la piaţa de capital şi reprezintă un stimulent pentru români pentru a-şi plasa economiile pe bursa locală”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.