Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valul misterios de infecții respiratorii se extinde în China - Primele concluzii ale OMS, după spaima că vine o nouă pandemie

thetimes.co.uk
china covid

China a făcut apel la vigilență pe 24 noiembrie, în contextul în care un val de boli respiratorii a afectat școlile și spitalele sale.

Țara se confruntă cu o creștere a numărului de boli respiratorii în momentul în care intră în primul sezon de iarnă complet de la ridicarea restricțiilor stricte ale Covid-19 în decembrie, iar numărul de cazuri în rândul copiilor este deosebit de ridicat în zonele nordice, precum Beijing și provincia Liaoning, unde spitalele avertizează asupra timpilor lungi de așteptare, relatează Reuters.

Consiliul de Stat a declarat că gripa va atinge un vârf în această iarnă și primăvară, iar infecția cu Mycoplasma pneumoniae va continua să fie ridicată în unele zone și în viitor.

De asemenea, a avertizat cu privire la riscul unei reveniri a infecțiilor Covid-19.

"Toate localitățile ar trebui să consolideze raportarea informațiilor privind bolile infecțioase pentru a se asigura că informațiile sunt raportate în timp util și cu exactitate", a precizat Consiliul de Stat într-un comunicat.

OMS nu vede nimic suspect

Situația a ajuns în centrul atenției săptămâna aceasta, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Chinei mai multe informații, citând un raport al Programului de monitorizare a bolilor emergente (ProMed) privind grupurile de pneumonie nediagnosticată la copii.

Atât China, cât și OMS s-au confruntat cu întrebări privind transparența raportării primelor cazuri de Covid-19 care au apărut în orașul Wuhan, din centrul Chinei, la sfârșitul anului 2019.

La 23 noiembrie, OMS a declarat că China a răspuns solicitării sale, iar datele furnizate au sugerat că aceste cazuri au fost legate de ridicarea restricțiilor privind Covid-19, împreună cu circulația unor agenți patogeni cunoscuți, cum ar fi Mycoplasma pneumoniae, o infecție bacteriană comună care afectează în mod obișnuit copiii, care a circulat din luna mai.

Autoritățile au început în noiembrie să emită avize de sănătate și să avertizeze publicul cu privire la așteptările lungi în spitalele aglomerate, dar nu au impus măsuri precum cele din timpul pandemiei Covid-19, cum ar fi obligativitatea folosirii măștilor sau închiderea școlilor.

Nu a existat niciun indiciu privind o alarmă publică nejustificată.

Profesorul Bruce Thompson, șeful Școlii de Științe ale Sănătății din Melbourne de la Universitatea din Melbourne, a declarat că datele foarte preliminare sugerează că nu există nimic ieșit din comun.

"În acest stadiu, nu există nimic care să sugereze că ar putea fi vorba de o nouă variantă de Covid", a declarat doctorul Thompson.

"Un lucru de remarcat este că putem fi liniștiți că procesele de supraveghere funcționează, ceea ce este un lucru foarte bun."

Părinții din Shanghai au declarat că nu sunt prea îngrijorați de valul de îmbolnăviri, spunând că, deși părea să fie mai sever, se așteaptă ca acesta să treacă în curând.

OMS nu sfătuiește să nu se călătorească și să nu se facă schimburi comerciale, întrucât a monitorizat situația împreună cu autoritățile.

De asemenea, agenția a cerut Chinei informații suplimentare despre tendințele în ceea ce privește circulația agenților patogeni cunoscuți și povara asupra sistemelor de sănătate. Aceasta a precizat că este în contact cu clinicienii și oamenii de știință prin intermediul parteneriatelor și rețelelor sale tehnice existente în China.

OMS a declarat că a decis să emită o declarație privind China pentru a împărtăși informațiile disponibile, deoarece a primit o serie de întrebări în acest sens din partea presei.

Alerta ProMed s-a bazat pe un raport al FTV News din Taiwan, publicat la 21 noiembrie.

Pneumonia nediagnosticată nu a fost menționată la conferința de presă de săptămâna trecută, potrivit unei transcrieri, dar un vorbitor a spus că toată lumea a simțit că a existat o creștere a bolilor respiratorii în 2023, comparativ cu acum trei ani.

Vorbitorul a spus că monitorizarea globală pentru Mycoplasma pneumoniae a fost la un nivel scăzut în ultimii trei ani și că focarele au fost ciclice, apărând la fiecare trei până la șapte ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.