Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vânătorii trag semnalul de alarmă: De doi ani în România nu s-au mai vânat păsări migratoare. Consecințele sunt și vor fi dramatice

AGVPS
vinatori vanatori vanatoare

Vânătorii trag un semnal de alarmă cu privire la un fapt care nu prea a fost băgat în seamă în România. Deși există legislație europeană și națională în acest sens, de doi ani în România nu se mai vânează păsări migratoare. Este evident de vânătoarea reglementată și necesară pentru un echilibru în natură în diversele zone ale țării unde poposesc diversele specii de păsări migratoare. În caz contrar se ajunge la adevărate dezastre în agricultură și nu numai.

Observațiile îi aparțin lui Mugurel Drăgănescu, președinte executiv al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPS):

”Având in vedere promulgarea Legii 171 din 08 Iunie 2022, ce modifica Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, putem spune ca România intra in rândul țărilor europene privind practicarea vânării speciilor de păsări migratoare.

Astfel, prin modalitatea de a vana un număr de exemplare/zi/vanator și in baza autorizațiilor de vânătoare emise de gestionar, se asigura o transparentă de netăgăduit, precum și o raportare reala a acțiunilor de vânătoare.

Chiar dacă sunt unele voci care invoca necesitatea unei evaluări naționale pentru speciile migratoare, acestea sunt irelevante, nefezabile, dacă sunt făcute independent de activitatea internațională privind AHM la nivelul culoarelor de zbor.

România a îndeplinit cerințelor art. 12 din Directiva Păsări și a făcut raportările necesare către UE.

Stoparea in ultimii doi ani a vânării acestor specii de păsări migratoare, permise a fi vânate de către lege și directiva europeană, nu a făcut decât sa aducă prejudicii grave atât sectorului vânătoresc, cât și sectoarelor agricol și viticol, precum și favorizarea extinderii virusului PPA.”, susține oficialul AGVPS.

În context al a făcut și o referire la Cazul invaziei de lăcuste din Comuna Greci din Tulcea. Atunci mulți neavizați au susținut că tocmai vânătoarea speciilor de păsări migratoare au dus la înmulțirea lăcustelor și la dezastrul care a urmat:

”Observând unele speculatii aberante privind INVAZIA DE LĂCUSTE in comuna tulceana Greci, datorata si vânării unor specii de păsări migratoare, nu vreau decât sa comentez faptul ca, păstrând logica de lemn a autorului articolului, fenomenul ar trebui inversat deoarece de doi ani in România nu s-au vânat speciile de păsări invocate”, a mai spus Mugurel Drăgănescu, președintele executiv al AGVPS.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.