Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vanuatu, lovit de al doilea ciclon în mai puțin de o săptămână

vanuatu

În Vanuatu din Oceanul Pacific a fost declarată stare de urgenţă, pe măsură ce ciclonul Kevin, de categoria 4, se apropie cu ploi torenţiale şi vânt puternic aduce vânturi puternice și ploi, fiind al doilea ciclon major cu care se confruntă statul insular în mai puţin de o săptămână, anunță Rador.

Repartizat pe 13 insule principale din sud-vestul Pacificului, Vanuatu a fost deja afectat de ciclonul Judy, care a lovit miercuri capitala Port Vila, forţând evacuarea rezidenţilor şi provocând întreruperea alimentării cu energie electrică. Guvernul a declarat vineri starea de urgență, iar premierul Ishmael Kalsakau a declarat că autorităţile evaluează pagubele, potrivit Radio New Zealand. Ciclonul Kevin a trecut vineri noaptea peste capitala Port Vila, iar sâmbătă dimineața a traversat provincia Tafea din sudul insulei, având rafale de vânt de peste 230 km/h, potrivit departamentului de meteorologie.

Toate ambarcațiunile au fost avertizate să iasă în largul coastelor, iar pentru provincia Tafea a fost emis cod roşu de furtună. Se așteaptă ca vânturile să slăbească în următoarele 6 până la 12 ore, în timp ce ciclonul Kevin continuă să se deplaseze spre sud-est, îndepărtându-se de Vanuatu. UNICEF Pacific expediază din Fiji spre Vanuatu provizii de urgenţă, iar Australia a anunțat că va trimite o echipă de evaluare împreună cu ajutoare de urgență, printre care adăposturi și echipamente de purificare a apei. Forțele aeriene regale australiene vor ajuta, de asemenea, la evaluarea aeriană a pagubelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.