DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vânzarea bibliotecii extraordinare a omului de afaceri Pierre Bergé continuă cu cea de-a patra licitație

pixabay.com
universitate biblioteca

Vânzarea bibliotecii extraordinare a omului de afaceri Pierre Bergé, care a început în urmă cu trei ani, va continua vineri la Hotel Drouot din Paris cu cea de-a patra licitaţie, prima organizată după decesul regretatului filantrop francez, care a murit în septembrie 2017, informează AFP, potrivit Agerpres.

Deşi literatura va avea partea leului în această licitaţie excepţională, organizată de Pierre Bergé & Associes în colaborare cu casa Sotheby's, alte domenii reamintesc interesele eclectice ale omului de afaceri francez. 

"Această a patra licitaţie îl reflectă pe Pierre Bergé aşa cum îl ştiam şi îl iubeam", a rezumat expertul Benoit Forgeot pentru AFP. 

"Ne arată un Pierre Bergé interesat de o mie de lucruri, evident foarte literare, pentru că literatura se afla în centrul pasiunilor sale, dar şi un Pierre Bergé interesat de mitologie, botanică, grădini şi angajament politic", a subliniat acelaşi expert. 

Printre loturile-far ale catalogului licitaţiei figurează un exemplar din "Proprietaire des choses", o enciclopedie medievală, în limba franceză, din secolul al XV-lea, de Bartholomeus Anglicus, care abordează tematici diverse, precum istoria biblică, geografia, medicina, astronomia, fauna, flora, mineralele şi pietrele preţioase, aritmetica, muzica şi alimentele. 

Lucrarea, ilustrată cu 20 de xilogravuri, fin colorate în epocă, este estimată la un preţ de vânzare cuprins între 150.000 şi 200.000 de euro. 

Va fi scoasă la licitaţie şi una dintre primele traduceri în limba franceză ale volumului "Vies de Plutarque", o carte de căpătâi a Renaşterii. Acest manuscris, redactat pe pergament şi ilustrat cu 54 de desene, a fost estimat între 400.000 şi 600.000 de euro. 

Altă capodoperă a Renaşterii, considerată cartea fondatoare a botanicii moderne, "De historia stirpium", publicată de Leonhart Fuchs în 1542, constituie unul dintre cele mai remarcabile loturi din cadrul acestei licitaţii. 

Ilustrat cu 512 de xilogravuri, ierbarul lui Fuchs marchează apariţia desenului ştiinţific în botanică şi are un preţ estimativ de 300.000 - 400.000 de euro. 

O ediţie princeps publicată în 1580 a volumului "Essais", de Michel de Montaigne, a fost estimată între 400.000 şi 500.000 de euro. 

Proust şi Bakunin 

Vor şi puse în vânzare şi cărţi ale unor scriitori precum Gustave Flaubert, care se număra printre autorii preferaţi ai lui Pierre Bergé. Unul dintre cele 25 de exemplare tipărite pe hârtie olandeză din ediţia originală a romanului istoric "Salammbo" (1863), purtând un excepţional autograf pentru Hector Berlioz, a fost estimat între 30.000 şi 40.000 de euro. 

Scris tot de Marcel Proust, autorul-fetiş din biblioteca lui Pierre Bergé, va fi pus în vânzare unul dintre cele 50 de exemplare ale cărţii "A l'ombre des jeunes filles en fleurs", însoţit de două plachete cu semnătura autorului (preţ estimativ 80.000 - 120.000 de euro).

Citește și: Spania va majora cu 22% salariul minim lunar, la 900 de euro

Va fi propus spre vânzare şi primul exemplar tipărit pe hârtie japoneză din volumul "Du cote de chez Swann", oferit lui Lucien Daudet. Acest volum excepţional a fost estimat între 600.000 şi 800.000 de euro. 

Printre alte lucrări din secolul al XX-lea propuse spre vânzare se află şi manuscrisul "Pompes funebres", scris de Jean Genet (80.000 - 120.000 de euro). 

Vor fi licitate şi o rară şi emoţionantă scrisoare autografă a pictorului Paul Gauguin, expediată din Tahiti în martie 1899, în care artistul vorbeşte despre dificultatea de a picta şi de a trăi (60.000-80.000 de euro) şi o excepţională colecţie de 49 de scrisori autografe ale lui Edouard Manet, adresate prietenului său Emile Zola (40.000-60.000 de euro). 

În total, 130 de loturi vor fi dispersate la licitaţia de vineri, inclusiv o ediţie princeps din 1477 a cărţii "Divina comedie" de Dante (40.000-60.000 de euro), a doua ediţie în italiană a volumului ce prezintă călătoriile lui Marco Polo (100.000-150.000 de euro), dar şi "L'encyclopedie anarchiste", de Sebastien Faura (2.000-3.000 de euro) şi ediţia originală (în rusă) a volumului "Statul şi Anarhia", singura carte a lui Mihail Bakunin publicată în timpul vieţii sale (20.000 - 30.000 de euro). 

Biblioteca lui Pierre Bergé număra în total aproximativ 1.600 de lucrări, partituri muzicale şi manuscrise preţioase din perioada cuprinsă între secolele al XV-lea şi al XX-lea. 

Încasările ce vor fi obţinute de această licitaţie (primele trei au generat aproape 19 milioane de euro) vor fi donate în beneficiul Fundaţiei Pierre Bergé/Yves Saint Laurent. 

Alte două licitaţii sunt prevăzute şi vor avea loc la date ce nu au fost încă stabilite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.