Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vânzarea primei încărcături de cereale exportate de Ucraina a fost anulată

arcpublishing.com
cereale-ucraina

Contractul de vânzare a primei încărcături de cereale, exportate de Ucraina pe mare de la debutul invaziei ruseşti, a fost anulat din cauza întârzierii livrării, a anunţat miercuri Ambasada Ucrainei în Liban, transmite AFP.

Nava cargo Razoni, sub pavilionul Sierra-Leone, a plecat la 1 august din portul Odesa încărcată cu 26.000 de tone de porumb şi ar fi trebuit ca duminică să acosteze în portul Tripoli, din Liban. Însă, în prezent, Razoni este ancorată la Mersin, în largul coastei de sud a Turciei, potrivit site-ului de urmărire a navelor Marine Traffic.

Întârzierea de cinci luni întâmpinată la livrarea mărfii "i-a făcut pe cumpărător şi expeditor să cadă de acord asupra anulării comenzii", a explicat Ambasada Ucrainei în Liban într-un comunicat publicat la puţin timp după miezul nopţii. Potrivit Ambasadei Ucrainei, expeditorul analizează în prezent alte solicitări de achiziţie.

La data de 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina. Acordul va fi valabil timp de '120 de zile', respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial la Istanbul.

Vineri, alte trei nave încărcate cu porumb au plecat din Ucraina cu destinaţia Irlanda, Anglia şi Turcia potrivit Ministerului Apărării din Turcia.

În total, până acum opt nave au plecat din porturile ucrainene de la semnarea acordului cu Rusia, potrivit autorităţilor de la Kiev care speră ca peste aproximativ două săptămâni să se ajungă la trei până la cinci nave care să plece în fiecare zi din porturile de la Marea Neagră.

Înainte de război, majoritatea exporturilor ucrainene tranzitau prin Marea Neagră. După invazia rusească, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier şi fluvial cu direcţia Europa de Est. Însă traderii subliniază că este nevoie de transporturile maritime pentru a creşte, în mod semnificativ, volumul livrărilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.