Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Varianta propusă de PSD, pentru scăderea facturilor la energie: soluția pentru a integra și luna ianuarie

PSD
PSD sigla

Cei de la PSD vor propunere, în interiorul coaliției de guvernare, o serie de soluții pentru a scădea prețul facturilor la energie. Cei de la PSD vor solicita ca acestă OUG să producă efecte și retroactiv, asta pentru a prinde și luna ianuarie.

Iată draftul pregătit de către cei de la PSD și care va fi promovat, în cadrul coaliției de guvernare:

”La articolul 1 după aliniatul 2 se introduc două noi aliniate 21 și 22 care vor avea următorul cuprins :

(21) Compensanțiile prevăzute la art 1 alin 2 lit a) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică din perioada ianuarie – martie 2022

(22) Pentru facturile deja emise care includ consumuri de gaze naturale și energie electrică aferente lunii ianuarie 2022 valorile finale ale consumurilor lunii ianuarie calculate cu compensanțiile prevăzute la art 1 alin 2 lit a) se vor regulariza prin următoarea factură emisă de către furnizori.

La articolul 6 după aliniatul 3 se introduc două noi aliniate 4 și 5 care vor avea următorul cuprins:

(4) Plafoanele de preț prevăzute la art 6 alin 1 lit a) și b) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică din perioada ianuarie – martie 2022.

(5) Pentru facturile deja emise care includ consumuri de gaze naturale și energie electrică aferente lunii ianuarie 2022 valorile finale ale consumurilor lunii ianuarie calculate cu plafoanele de preț prevăzute la art 6 alin 1 lit a) și b) se vor regulariza prin următoarea factură emisă de către furnizori.

După articolul 6, se introduce un nou articol, articolul 61, cu următorul cuprins:

Art.61 (1) În perioada ianuarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții non-casnici, excepție fiind clienții non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează:

a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;

b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

(2) Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:

a) pentru energie electrică - componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;

b) pentru gaze naturale - componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

(3) Componenta de preţ al energiei electrice prevăzută la alin. (1) lit. a) şi componenta de preţ al gazelor naturale prevăzută la alin. (1) lit. b) nu includ TVA.”

(4) Plafoanele de preț prevăzute la alin 1 lit a) și b) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică din perioada ianuarie – martie 2022.

(5) Pentru facturile deja emise care includ consumuri de gaze naturale și energie electrică aferente lunii ianuarie 2022 valorile finale ale consumurilor lunii ianuarie calculate cu plafoanele de preț prevăzute la alin 1 lit a) și b) se vor regulariza prin următoarea factură emisă de către furnizori.”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.