Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Varianta unui guvern de tehnocrați pare inevitabilă

guvern

Hotnews:

Presedintele Klaus Iohannis a pregatit deja terenul pentru instalarea unui guvern din afara partidelor, cu precizarea ca liderii politici n-au prezentat la prima runda de negocieri o varianta de premier. Toate sursele politice consultate de HotNews.ro sustin ca partidele s-au aratat dispuse sa mearga total pe mana Cotroceniului. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-ar fi spus presedintelui: "Facem cum doriti dvs". La randul lor, liberalii asteapta sa li se comunice pasii de urmat. Constiente ca n-au ce pune pe masa, partidele s-au desistat din jocul politic de frica strazii. Este insa si o miscare prin care se pune toata responsabilitatea viitoarei guvernari in carca lui Klaus Iohannis... Varianta alegerilor anticipate, sustinuta de liberali, nu este nici fezabila, nici posibila. Apoi, anticipatele sunt dificil de declansat, totul e la mana Parlamentului care nu va dori sa-si scurteze mandatul...In interiorul PNL s-a nascut de curand ideea suprapunerii alegerilor locale cu cele generale. Asa se explica de ce una din variantele lui Iohannis ar fi sa mai stea cu acest guvern patru luni. Miscarea ar avantaja partidele mari si ar spulbera partidele mici sau pe cele nou infiintate. Devansarea datei alegerilor generale - incercata si de Traian Basescu - este insa profund neconstitutionala si incalca toate regulile lumii civilizate. Prin urmare, nici aceasta fortare democratica nu merge fara un mare scandal politic. Oricat si-ar dori PNL si PSD suprapunerea alegerilor, riscul de a genera noi tensiuni si agitatii este mult prea mare. Presedintele Iohannis ar pierde enorm intrand intr-un joc meschin si neprincipial.Prin urmare, nu prea are de ales in mod real.Varianta conturata deja de la primele consultari - guvern de tehnocrati - pare inevitabila. Un guvern de oameni rupti complet de partide nu va putea face mare lucru fara o minima sustinere politica in Parlament. Astfel, oricine va fi desemnat premier - Dacian Ciolos sau altcineva - va trebui sa accepte in echipa sa de ministri "tehnocrati" din sfera de influenta a celor doua partide. Nu va putea propune o echipa total rupta de partide, ci vom avea probabil diverse formule de compromis. PSD va dori, probabil, sa se mearga pe un sistem partiar: unu sustinut de ei, celalalt de opozitie. Gradul de acceptabilitate publica a unei formule negociate este deja mult mai mare. Energia strazii s-a consumat si disipat, cum era si firesc sa se intample. Problema viitorului guvern va fi ca intre obiectivele majoritatii parlamentare si cerintele strazii se casca o prapastie de netrecut. Conflictul pare acum inevitabil. Va fi, din acest punct de vedere, o administratie de tranzit, de criza, pana la alegerile din 2016.

Ziarul Financiar:

La ora actuală, cea mai puternică organizaţie de business, cea mai credibilă şi cea mai respectată prin liderii pe care îi are este Coaliţia pentru Dezvoltarea României, care se bazează pe 20 de organizaţii patronale şi 17 asociaţii de afaceri. În spatele Coaliţiei se afla Consiliul Investitorilor Străini, Camera de Comerţ Americană, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România - AOAR sau RBL - Romanian Business Leader. În acest moment preşedintele coaliţiei este Dragoş Roşca, din partea RBL, un antreprenor care în trecut a lucrat la Roland Berger, cea mai importantă companie de consultanţă din Germania. Dacă am aduna toate companiile din spate şi antreprenorii români care fac parte din aceste organizaţii, cifra de afaceri totală anuală de care sunt ei responsabili, ar fi mai mult de 150 mld. euro (peste 60% din cifra de afaceri totală a tuturor companiilor din România), cu un număr de peste un milion de angajaţi. În spate sunt companiile Petrom, Dacia, Orange, Vodafone, Telekom, Oracle, Glaxo, Pfizer, BCR, BRD, GDF, Enel etc. Nu există o altă organizaţie din România care să aibă puterea acestei coaliţii şi a principalelor organizaţii care o compun... Din păcate însă, această coaliţie are o mare slăbiciune, ca de altfel tot mediul de business din România, care este chemat de „stradă“  din când în când să preia administrarea economică a ţării: membrii nu vor să se implice mai mult, respectiv să intre pe scena politică şi să fie în faţă. Poate România ar fi arătat mult mai bine astăzi dacă liderii coaliţiei, oameni extrem de competenţi, ar fi făcut mai mult decât să asiste de pe margine la activităţile şi măsurile guvernamentale. Un simplu comunicat sau o declaraţie, câteodată critică la adresa Guvernului, nu poate să schimbe o administraţie. Oamenii, strada, au nevoie de lideri, în faţa lor, nu de comunicate. Strada strigă acum: „Vrem oameni competenţi“, „Jos corupţia“, „Să vină oameni noi“, „Vrem guvern tehnocrat“ etc. şi pe bună dreptate. Dar unde găsim tehnocraţii atunci când este nevoie de ei? Coaliţia pentru Dezvoltarea României are aceşti tehnocraţi, are şi Banca Naţională, cum a spus guvernatorul Mugur Isărescu (Rezerva de cadre), dar câţi dintre ei vor să se implice, vor să preia acea portavoce de la Universitate?

Romania Libera:

Guvernul de centru-dreapta din Portugalia, condus de conservatorul Pedro Passos  Coelho, al cărui partid social-democrat a ieşit pe primul loc la alegerile legislative din 4 octombrie, a depus jurământul în urmă cu o săptămână, dar riscă să ajungă în opoziţie din această săptămână,  când va prezenta programul de guvernare în Parlament. În Portugalia, dreapta a câştigat alegerile, dar a pierdut majoritatea sa absolută şi după patru ani de guvernare relativ stabilă, situaţia politică se anunţă complicată. După săptămâni de negocieri, partidul comunist anti-euro anunţa vineri formarea unei coaliţii istorice triplu-stânga cu socialiştii şi stânga radicală pentru înlăturarea coaliţiei de centru-dreapta. Sâmbătă seară, Comisia naţională a PS, un soi de parlament intern, a aprobat un program de guvernare susţinut de inedita alianţă de stânga pentru „întoarcerea paginii austerităţii” şi respectarea „angajamentelor europene şi internaţionale” ale ţării. Această uniune a stângii, inedită în cei 40 de ani de democraţie portugheză, este decisă să înlăture Executivul de centru-dreapta, minoritar, condus de Pedro Passos Coelho, şi să-l înlocuiască printr-un guvern socialist. Planurile „triplei-stângi” pot fi realizate marţi, când în Parlament are loc un vot de încredere al noului guvern al lui Coelho.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.