Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Varşovia, ţinta criticilor Consiliului Europei pentru 'returnarea' de migranţi în Belarus

Agerpres
granita gard polonia belarus

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a atras atenţia vineri asupra "practicii repetate şi sistematice'' a Poloniei de a 'returna' migranţi şi solicitanţi de azil în Belarusul vecin, al cărui regim este acuzat de orchestrarea unei crize a migranţilor la frontiera UE, ceea ce Minskul dezminte, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Dunja Mijatovic, care s-a deplasat la frontiera polono-belarusă în noiembrie, "consideră că există în Polonia o practică repetată şi sistematică constând în returnarea de migranţi şi de solicitanţi de azil" în Belarus, se menţionează într-un comunicat al Consiliului Europei, care veghează asupra respectării drepturilor omului pe continent.

"Polonia returnează aceste persoane fără să examineze situaţia fiecăreia în parte şi în special fără să stabilească dacă persoana respectivă poate pretinde sau nu protecţie internaţională", a apreciat Consiliul.

În comunicat, organizaţia paneuropeană rezumă remarcile Dunjei Mijatovic transmise Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cadrul unui dosar privind situaţia a 32 de afgani la graniţa dintre cele două ţări.

Comisarul subliniază, de asemenea, "atitudinea autorităţilor poloneze, care nu acordă ajutor umanitar solicitanţilor de azil şi migranţilor" şi "restrâng accesul la zona de frontieră pentru persoanele şi organizaţiile care ar putea furniza un astfel de ajutor umanitar şi asistenţă juridică".

"Această atitudine agravează şi mai mult situaţia şi aşa extrem de dificilă (...) cu care se confruntă mulţi solicitanţi de azil şi migranţi blocaţi la frontieră (...), ceea ce duce la probleme grave de sănătate pentru mulţi dintre ei şi la numeroase decese', argumentează Consiliul.

Mijatovic denunţă totodată "hărţuirea" şi "intimidarea - imputabile în parte stigmatizării migranţilor şi refugiaţilor în discursul oficial - organizaţiilor umanitare, a militanţilor şi locuitorii din regiune care manifestă solidaritate faţă de aceste persoane".

Polonia şi ţările occidentale acuză regimul belarus de încurajarea, chiar de orchestrarea acestei crize a migranţilor, în majoritate provenind din Orientul Mijlociu, promiţându-le o intrare fără probleme în UE. Minskul respinge acuzaţiile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.