Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Varujan Vosganian atacă la baionetă: Guvernul ne îmbată cu apă rece. Pe lângă că ne golește buzunarele, inflația e utilizată și ca instrument de propagandă

Facebook
Varujan Vosganian

Co-președintele ALDE, Varujan Vosganian, critică dur felul în care Guvernul a ales să se laude cu creșterea economică a României. El spune că laudele premierului Nicolae Ciucă cum că economia României ar fi crescut de 8 ori este total inexactă și că de fapt avem a face doar cu o dublare, restul fiind doar propagandă:

”Prim-ministrul Nicolae Ciucă, pornind de la un grafic oferit de Statista, o platformă economică online, ne anunță că din 2000 încoace economia României a crescut de opt ori.

Cei care i-au scris acest mesaj prim-ministrului și pe care el l-a recitat cu mândrie fie sunt proști, fie ne iau pe noi de proști.

Economia României a crescut, într-adevăr, în termeni nominali de opt ori, dar pe noi nu asta ne interesează. Creșterea nominală e umflată de rata inflației. De fapt, în termeni reali, economia României în această perioadă doar s-a dublat. Restul e inflație care, cumulată, depășește binișor 400%. Dacă, așa cum zice graficul, România e campioană la creșterea nominală a PIB, asta nu se datorează unei creșteri reale, sănătoase, ci mai ales faptului că inflația cumulată a fost cea mai mare din Europa.

Tot așa, prim-ministrul se laudă că am avut în, 2022, o creștere a PIB de 49 mld euro. Cu o inflație de 16% mie, în locul prim-ministrului mi-ar fi rușine să mă laud cu asta. De fapt, creșterea reală a fost la un sfert din această sumă, iar dacă socotim totul în termeni reali, inclusiv seria succesivă a indicatorului PIB, creșterea e mult mai modestă.

Mi se pare onest ca informațiile date să fie corecte, adică furnizând cetățenilor toate datele care să-i permită o imagine corectă. Din păcate, mărturia mincinoasă este pedepsită doar în actul de justiție, propaganda mincinoasă nu are ac de cojoc.”, susține Vajuran Vosganian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.