Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Varujan Vosganian: 'Guvernul să ne spună dacă este conștient de această dramatică realitate'

Facebook
Varujan Vosganian

Varujan Vosganian, co-președinte al ALDE, îi solicită premierului Nicolae Ciucă să le spună românilor ce metode are pentru a relansa producția industrială, ținând cont că PIB-ul țării a crescut, în ultimii ani, ”în mare parte datorită consumului și împrumuturilor, fie ele rambursabile, fie nerambursabile. După cheltuirea banilor, economia românească nu se alege cu mai nimic.”. Vosganian trage un semnal de alarmă și confirmă că ”industria înregistrează ritmuri negative.”

”Identitatea unei economii, capacitatea ei de a-și valorifica resursele naturale și umane este dată de industrie. În ultimii ani nu există în România nicio preocupare pentru protejarea și dezvoltarea industriei naționale.

În anul 2013, când eram ministrul economiei, am lansat proiectul Reindustrializării României. Din perspectiva creșterii industriale, 2013 a fost cel mai bun din 1989 încoace. Procentul industriei în PIB ajunsese la 30%. După demisia mea din minister, proiectul a fost abandonat.

Ultimii cinci ani au fost cei mai grei, din perspectiva sectorului industrial. Și nu doar că nu există nicio preocupare pentru susținerea industriei, dar în calea ei se ridică noi și noi piedici, legate de creșterea costurilor de producție, de scăderea competitivității și de lipsa de interes pentru crearea de noi capacități de producție.

Reindustrializarea României este un concept care a dispărut complet din dezbaterea publică. Iar în plan european nu se mai vorbește decât de digitalizare și de energia verde. România a avut o lungă tradiție industrială care riscă să se piardă. Numeroase industrii practic au dispărut iar altele, cum este industria chimică, sunt în mare suferință, producând uriașe deficite ale balanței comerciale.

Să nu ne amăgim. Creșterea PIB din ultimii doi ani s-a datorat în mare parte consumului și împrumuturilor, fie ele rambursabile, fie nerambursabile. După cheltuirea banilor, economia românească nu se alege cu mai nimic. Iar industria înregistrează ritmuri negative.

Dorim ca Guvernul să ne spună dacă este conștient de această dramatică realitate. Și dacă are vreo viziune de a o îndrepta.”, transmite liderul ALDE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.