Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Bănescu (BOR) explică, pe înțelesul tuturor, ROLUL slujbelor de pomenire, după ce trei preoți sunt anchetați pentru slujba lui Ion Antonescu

vasile banescu bor

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui efectuează cercetări in rem după ce au apărut filmări cu o slujbă de comemorare a mareşalului Ion Antonescu oficiată de trei preoţi, la Biserica „Sfânta Parascheva” din municipiul Vaslui. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a explicat în exclusivitate la Europa FM rolul slujbelor de pomenire.

„Parohia în care a fost oficiat parastasul la care se face referire aparține de Episcopia Hușilor. Din acest punct de vedere, cei care pot oferi un răspuns adecvat, amănunțit și în bună cunoștință de cauză, sunt chiar reprezentanții acestei episcopii.

Dincolo de acest aspect conjunctural, se știe că un parastas este o slujbă de pomenire oficiată în cadrul privat al bisericii, în care cei prezenți, rude, cunoștințe sau urmași îndepărtați (comunitatea religioasă a celor vii) se roagă pentru iertarea păcatelor „celor adormiți” și pentru odihna sufletelor acestora, nu o ceremonie de elogiere publică sau de promovare post-mortem a cuiva. Nu aceasta e rațiunea unui parastas și nu asta înseamnă el.

Din punct de vedere liturgic, membrii parohiei, ai comunității religioase au datoria morală de a oficia parastase pentru ctitorii respectivului lăcaș de cult.

Dincolo de aceste evidențe de natură cultică, am putea adăuga că un om, cu cât a fost mai păcătos, cu atât mai mult are nevoie de rugăciunea celor în viață, a celor ce doresc să se roage pentru el, pentru iertarea păcatelor lui. În istoria creștinismului au existat sfinți care găseau în străfundurile bunătății și ale nădejdii lor nesfârșite puterea de a se ruga inclusiv pentru diavol”, a spus Vasile Bănescu, pentru Europa FM.

„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost înregistrat un dosar în care se efectuează cercetări încă în fază in rem a urmăririi penale, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni prevăzute de o lege specială", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, Alina Boboc. Procurorii efectuează “cercetări in rem, cu privire la fapta de a promova în public cultul persoanelor vinovate de sâvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității, de crime de război, precum și fapta de a promova în public idei și concepții fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”, potrivit publicației Vremea Nouă.

Prefectul judeţului Vaslui, Marcel Lăudatu, a precizat că a solicitat lămuri din partea Episcopiei Huşilor cu privire la cele întâmplate.

Consilierul onorific al premierului, deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a anunţat că a sesizat Ministerul Afacerilor Interne şi procurorul general al României cu privire la această situaţie, susţinând că „încercarea de reabilitare a unui criminal de război în România anului 2021, într-un lăcaş de cult din Vaslui, este ilegală şi incalificabilă”.

„Am urmărit cu surprindere şi revoltă reportajul realizat de o televiziune locală în data de 2 iunie 2021 în Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareşalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României. Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuţiuni, cele mai multe fiind o deşănţată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, la adresa a sute de mii de civili. Considerăm că întreaga acţiune, desfăşurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislaţia în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populaţiei evreieşti", a menţionat Muraru.

Filmarea cu slujba poate fi accesată aici!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.