Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Blaga consideră că România nu este pregătită să facă faţă cotei de imigranţi care i-ar reveni

blaga

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat luni seara, în cadrul unei emisiuni la TVR, că potrivit experienţei sale ca fost ministru de Interne, poate spune că România nu are capacitatea necesară de a primi câteva mii de refugiaţi. 

''Situaţia refugiaţilor este una cu totul specială (...) Problema nu este atât să fii pregătit să îţi primeşti cota (n. red. - de imigranţi pe care trebuie să îi găzduiască fiecare ţară comunitară), lucru care se va discuta. Să dai mâncare, cazare, faci eforturi. .. N-avem capacităţi în momentul ăsta. Ca fost ministru de interne vreau să vă spun că capacităţile noastre sunt reduse în centrele de primire a refugiaţilor. Avem capacitate mare de tranzit la Timişoara. Mii de oameni...dar aia are alt rol. Ea a fost creată în timpul războaielor din Iugoslavia. Aici primeşti oamenii, îi inventariezi, îi identifici, îi ţii o perioadă de timp şi pe baza relocărilor îi trimiţi'', a spus Blaga. 

Liderul liberal a vorbit şi despre faptul că Europa trebuie să aibă o poziţie unitară în gestionarea acestei grave probleme a refugiaţilor şi a spus că dacă ar fi participat la reuniune ca ministru de interne ar ridica şi problema primirii României în spaţiul Schengen, deoarece ţara noastră îndeplineşte de mai mulţi ani criteriile necesare. 

'Aş explica foarte clar care sunt capacităţile noastre, iar pe de altă parte, aş cere bani, pentru că sunt bani în UE pentru astfel de situaţii. Ungaria a primit vreo 84 de milioane să facă gardul. Eu gard de sârmă nu aş face niciodată. Şi aş mai face un lucru, le-aş spune şi colegilor noştri, 'da discutăm de solidaritate, este principiul de bază, principiul pe care părinţii fondatori au construit UE, dar dacă tot suntem solidari, atunci noi, care îndeplinim de atâta timp condiţiile Schengen, vrem să fim şi noi în Schengen', a spus Blaga. 

El a subliniat faptul că în prezent imigranţii tranzitează fără prea mari probleme, în drumul lor către Germania sau alte ţări pe care şi le-au ales ca destinaţie, state care se află în spaţiul Schengen. 

''Eu nu pot să nu observ, cum observă şi Merkel şi alţii, dar nu pot să nu observ acum, ca stat nemembru Schengen, că totuşi oamenii ăştia intră prin spaţiul Schengen, merg în spaţiul Schengen. Există şi acolo obligativităţi din partea celor care păzesc frontierele externe, de la identificarea, pentru că vedeţi, se vorbeşte de infiltrări, de Statul islamic, de lucruri de genul ăsta... Trec pe acolo ca prin brânză. Acum mulţi se bucură că trec prin Serbia; Ungaria a anunţat astăzi că-i pune pe tren şi-i trimite în Germania. Lucrurile nu trebuie gestionate aşa. Europa trebuie să aibă o poziţie unitară din acest punct de vedere că oamenii ăia nu vin de bine aici', a mai spus copreşedintele PNL. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.