Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Dîncu: România ar putea primi zeci de mii de refugiați ucraineni, în cazul unei invazii ruse

rfi.ro
Vasile Dîncu

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD), a declarat miercuri, la Antena 3, că o eventuală invazie a Federației Ruse în Ucraina va provoca un val de refugiați care vor fugi din calea conflictului, una din țările de destinație fiind România.

Dîncu a spus că deși „există îngrijorare privind o posibilă degradare a situației” pe frontul din estul Ucrainei, totuși „nu putem să estimăm că va fi neapărat un conflict”. „În acest moment, situația este incertă. Așteptăm și ne pregătim pentru orice scenariu”, a indicat ministrul Apărării.

El a precizat că în sistemele politice „supercentralizate”, precum Federația Rusă, „unde hotarăște un singur om”, este mult mai greu să anticipezi ce se va întâmpla.

Dîncu a adăugat că în cazul în care va fi o invazie rusă în Ucraina, atunci aproape sigur va exista un val de refugiați. „Am putea caza mii de eventuali refugiati, dar avem și o zonă de rezervă unde am putea aduce pana la zeci de mii (de refugiați)”, a explicat ministrul.

El a spus că planul de apărare a României nu este realizat în aceste zile, ci este stabilit de mult timp inclusiv în cadrul NATO.

„Există în momentul acesta un stoc, să spunem aşa, destul de important de locuri în care am putea să cazăm mii de posibili refugiaţi. Evident că avem şi o zonă de rezervă în care am putea să multiplicăm, sau să aducem de trei-patru ori mai multe locuri, chiar până la zecii de mii, să spunem, în această zonă. Deocamdată, rezerva strategică pe care o avem este gândită pentru câteva mii de posibili refugiaţi, pentru hrănire, pentru condiţii bune de viaţă şi evident că putem să aducem şi lucruri suplimentare. Dacă se va întâmpla asta – nu ne dorim să se întâmple - dar dacă s-ar întâmpla să fie nevoie, o să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi, cel puţin dacă nu avem o înzestrare aşa cum ne-am dori, la ultimul nivel, avem un foarte bun management al capacităţilor noastre în domeniile acestea ale pregătirii defensive pentru conflict”, a afirmat Dîncu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.