Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasilescu (BNR): 40% din 600.000 de companii ce prezintă bilanț au datorii mai mari decât averea

bnr

Circa 40% din cele 600.000 de companii românești care prezintă bilanț la Fisc au datorii mai mari decât întreaga lor avere, iar aceste datorii nu sunt la bănci, ci la patronii care și-au împrumutat companiile, susține Adrian Vasilescu, consilier de strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR).

"Băncile sunt responsabile pentru foarte multe lucruri din economie, dar sunt și un centru de finanțare pentru economie. Din păcate, nici companiile românești nu au bonități. Avem 700.000 de companii în România, iar din calculele făcute de BNR, din cele 700.000 circa 100.000 nu dau bilanț pentru Fisc. 100.000 nu există. Ce se întâmplă cu ele? Numai Dumnezeu știe. Din cele 600.000 de companii care prezintă bilanț anual, cam 40% au datorii mai mari decât întreaga lor avere. De unde sunt aceste datorii? Nu de la bănci, pentru că dacă ne uităm la analizele de piață o să vedem că băncile au dat mai multe credite populației decât economiei reale, chiar și așa, la o populație cu bani puțini. Întrebarea este de unde vin aceste datorii? Foarte simplu. Patronii și-au împrumutat companiile. Jumătate din aceste companii au pierderi în loc de profit. Și tragem de aici concluzia că, (...) așa cum sunt lucrurile organizate în economia noastră, patronii și-au tras foarte multe fonduri fără să fie înregistrate din activitatea economică și au acum bani să își împrumute propriile companii. Ele sunt datoare mai puțin la bănci și mai mult la patronii lor. Merită să ne gândim cum rezolvăm această problemă pentru că, înaintea oricărei strategii, asta este o mare problemă", a explicat Vasilescu.

Acesta susține că singura strategie pe care România a reușit să o închege "cât de cât bine", și pe care au aplicat-o trei Guverne, între anii 2000 și 2007, a fost strategia de dezvoltare pe termen mediu pentru integrarea în Uniunea Europeană, care a fost semnată de toate partidele politice, dar și de patronate și sindicate, iar Vadim Tudor a fost cel căruia i s-a oferit să semneze primul această strategie. "Noi, în România, am reușit să închegăm un program și să-l dezvoltăm cât de cât bine: cel pentru perioada 2000-2007 pentru că am sperat, am muncit și am făcut eforturi ca să ajungem în Uniunea Europeană, în 2007. Am avut atunci o strategie de dezvoltare pe termen mediu care s-a făcut în felul următor: Guvernul a lucrat o lună în Palatul de la Snagov, acolo au venit toate sindicatele, patronatele, toate partidele și reprezentanții Parlamentului, iar Guvernul din 2000 a făcut apel la toate institutele Academiei. Mesajul a fost următorul: 'Ați vorbit despre strategii de sertar, de mii și mii de pagini, veniți cu ele'. (...) S-a făcut o echipă (...) au citit zile și nopți tot ce s-a dat, s-a făcut o selecție, s-a pus în discuție, au fost dezbateri furtunoase, iar la urmă au fost întrebate și cultele religioase în legătură cu această strategie pe care o pregătea Guvernul. Strategia a fost semnată și acum vă pot spune în premieră un lucru care mi s-a părut foarte inteligent atunci. Ea trebuia semnată de toate partidele parlamentare ca să poată fi primită la Comisia Europeană și cineva a avut ideea ca primul să semneze Vadim Tudor. A fost foarte încântat de această întâietate care i s-a dat. A scos stiloul și a semnat, iar după ce a semnat Vadim Tudor au semnat toți, și opoziția și puterea și sindicatele și patronatele. Această strategie pe termen mediu a fost aplicată de trei guverne: Guvernul Isărescu în 2000, Guvernul Năstase între 2001 și 2004 și Tăriceanu până la 1 ianuarie 2007, când România a intrat în UE", a povestit Adrian Vasilescu.

În opinia consilierului BNR, strategia de integrare în UE a fost un model, pentru că s-a realizat cu toate forțele din această țară, iar în prezent ar trebui ca grupul creat în jurul președintelui României pentru un proiect de țară să se lărgească, dar pentru a crea o strategie "cu fața la zona euro". "Eu gândesc că a fost un model de a face o strategie în această țară, cu toate forțele, inclusiv patronatele. Unul dintre patroni a făcut atunci, într-o dispută, o afirmație pe această strategie: 'Înțeleg că politicienii vor să își impună punctul de vedere pentru că dacă nu reușesc pierd voturi. Să le fie de bine! În schimb noi, oamenii de afaceri, pierdem bani'. Simțiți astăzi vreun demers impus pentru o asemenea strategie, pentru o asemenea dezbatere? Acum s-a făcut în jurul președintelui un grup pentru un proiect de țară, observ că președintele se ține de acest proiect, a invitat foarte multă lume la Cotroceni. Au fost câteva dezbateri, dar sper cercul să se lărgească, să se ajungă la instituțiile Academiei, la oamenii din această țară care au ceva de spus, să se ajungă și la cei care pierd voturi, dar și la cei care pierd bani, dar să se ia o decizie. Nu va fi o altă soluție mai bună pentru o strategie de țară. Am avut atunci o strategie cu fața la UE, acum am putea să avem o strategie cu fața la zona euro", a mai spus Vasilescu, anunţă Agerpres.

Consilierul BNR Adrian Vasilescu a participat miercuri la a III-a ediție a Conferinței 'Strategia de dezvoltare a României' cu tema 'Între zona euro și zodia leului', eveniment organizat de grupul de presă Bursa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.