Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaticanul îi mustră pe episcopii care alimentează diviziunea pe reţelele de socializare

Freepik.com
Vatican

Vaticanul îi mustră pe episcopii care alimentează diviziunea pe reţelele de socializare.

Vaticanul a îndemnat luni episcopii şi liderii catolici laici de marcă să îşi tempereze comentariile de pe reţelele de socializare, precizând că unii provoacă diviziune şi alimentează polemici care dăunează întregii Biserici, informează Reuters.

Apelul face parte dintr-un document de 20 de pagini al departamentului de comunicare al Vaticanului, intitulat "Către o prezenţă deplină. O reflecţie pastorală asupra implicării în social media".

Documentul, adresat tuturor catolicilor, avertizează cu privire la pericolele pe care le reprezintă ştirile false de pe reţelele de socializare, dar şi asupra altor forme de abuzuri care au transformat oamenii în mărfuri ale căror date sunt vândute, adesea fără ştirea sau consimţământul lor.

Documentul condamnă totodată polarizarea şi extremismul care au dus la "tribalism digital" pe reţelele de socializare.

"Stilul creştin ar trebui să fie unul reflexiv, nu reactiv, pe social media. Prin urmare, ar trebui să fim cu toţii atenţi să nu cădem în capcanele digitale ascunse într-un conţinut intenţionat conceput pentru a semăna conflicte între utilizatori, provocând indignare sau reacţii emoţionale", se arată în document.

"Problema comunicării polemice şi superficiale, şi astfel divizive, este deosebit de îngrijorătoare în special atunci când vine de la conducerea Bisericii: episcopi, pastori şi lideri laici proeminenţi", se indică în document.

"Din păcate, relaţiile rupte, conflictele şi diviziunile nu sunt străine Bisericii. De exemplu, atunci când grupuri care se prezintă drept 'catolice' îşi folosesc prezenţa în social media pentru a promova diviziunea, ele nu se comportă aşa cum ar trebui să se comporte o comunitate creştină", se arată în document.

Acesta precizează totodată că trebuie acordată o atenţie deosebită progreselor în domeniul inteligenţei artificiale (AI) în anii următori, îndemnând catolicii să se ferească de maşinile "care iau decizii în locul nostru".

În 2020, Vaticanul şi-a unit forţele cu giganţii din domeniul tehnologiei Microsoft şi IBM pentru a promova dezvoltarea etică a inteligenţei artificiale şi solicită reglementarea tehnologiilor intruzive, cum ar fi recunoaşterea facială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.