Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaticanul îşi cere scuze Rusiei pentru afirmațiile Papei Francisc despre ceceni şi buriați

vatican

Rusia a anunţat joi că a primit scuze din partea Vaticanului după comentarii considerate de Moscova "cu încărcătură rasistă" făcute luna trecută de papa Francisc, potrivit căruia soldaţi aparţinând minorităţilor etnice cecenă şi buriată sunt "cei mai cruzi" dintre combatanţii în conflictul din Ucraina, relatează agenţiile Reuters, TASS şi France Presse, conform Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că Moscova consideră acum problema închisă şi speră într-un dialog constructiv între Rusia şi Vatican.

"Am primit o scrisoare prin canale diplomatice de la Vatican, care conţine un comunicat oficial din partea cardinalului secretar de stat Pietro Parolin în legătură cu declaraţia menţionată mai sus a suveranului pontif", a dezvăluit Zaharova, potrivit căreia în comunicat "Secretariatul de Stat al Vaticanului îşi cere scuze părţii ruse. Sfântul Scaun are cel mai mare respect pentru toate popoarele Rusiei, demnitatea, credinţa şi cultura lor, precum şi pentru alte ţări şi popoare din lume".

"Abilitatea de a-şi recunoaşte greşelile este din ce în ce mai rară în comunicarea internaţională contemporană", a notat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

"Credem că acest incident s-a încheiat şi sperăm că vom continua cooperarea constructivă cu Vaticanul", a adăugat ea.

Într-un interviu acordat presei americane la sfârşitul lunii noiembrie, papa Francisc a declarat că unii dintre combatanţii "cei mai cruzi" în ofensiva Rusiei în Ucraina "nu sunt de tradiţie rusă", ci aparţin unor minorităţi etnice precum "cecenii şi buriaţii", o referire la popoarele autohtone ale acestor regiuni ale Rusiei, aminteşte AFP.

Aceste remarci au provocat reacţii furioase în Rusia, Zaharova scriind pe Telegram: "Aceasta nu mai este nici măcar rusofobie, este perversiune".

Rusia a fost acuzată în septembrie că a mobilizat în mod disproporţionat bărbaţi aparţinând minorităţilor etnice din Siberia şi Caucaz pentru a-şi susţine ofensiva în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.